Еврокомисията прие проектобюджета на ЕС за 2015 г. с акцент върху растежа

Европейската комисия прие проектобюджета на Европейския съюз за 2015 г. в сряда, предаде пресслужбата на институцията. Еврокомисарят по бюджета Януш Левандовски и евродепутати подкрепиха целите за растежа на икономиката и заетостта, заедно с намаляването на административните разходи.

Според внесеното предложение бюджетът за следващата ще година възлиза на 142 млрд. евро, а акцентът ще бъде върху стабилен растеж, създаване на работни места и изпълнение на задълженията.

Бюджетните кредити за поети задължения се съсредоточават върху новите програми на многогодишната финансова рамка за периода 2014-2020 г. и почти 60% от предложената сума са предназначени за подпомагане в областта на научните изследвания и иновациите, младежта и предприятията.

Еврокомисията предлага също така допълнително намаляване с 1% на броя на своите служители, което представлява третото подобно съкращение за три години.

Видеорепортаж на EuroparlTV разказва, че първата реакция на евродепутатите е била положителна и в съзвучие с техните очаквания. Но голямото предизвикателство на бюджета за 2015 г. е да се справи с нарастващия проблем: почти четири млрд. спрени плащания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *