Еврокомисията призова за умереност при определяне на заплатите

Еврокомисарят за икономическите и валутните въпроси Хоакин Алмуния призова европейските социални партньори да бъдат умерени при определянето на заплатите, за да не се допусне, според него, забавяне на растежа, ускоряване на инфлацията и нарастване на безработицата, предаде БТА, като цитира АФП.

Коментирайки отчитаното в момента ускоряване на темпото на инфлацията в Европа, Алмуния заяви, че е „много важно, да не се допускат вторични ефекти“ или с други думи покачването на цените да не бъде подхранвано от евентуални повишения на заплатите, получени от работещите, за да запазят покупателната си способност.

Ако това не бъде направено, то „ние бихме могли да се окажем в стагфлация, предупреди Алмуния на конференция в Мадрид. Инфлацията в еврозоната, ускорена от силното поскъпване на петрола и хранителните продукти, достигна 3 процента през ноември и това е най-високото й равнище от шест години и половина.

Прогнозата на Комисията е за 2,1 на сто инфлация през 2008 година, а на Европейската централна банка – 2,5 на сто, припомни Алмуния.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *