Европарите за селата идват през септември

Назначават още сто чиновници в Разплащателната агенция

Земеделският министър Нихат Кабил връчи официално акредитацията на Разплащателната агенция на шефа на фонд „Земеделие“ Асен Друмев (вляво)

фото Христо ТаневЕвропарите, които трябва да бъдат дадени за облагородяване на родните села, ще се забавят до септември. Причината е, че акредитацията на Разплащателната агенция, която трябва да извършва плащанията, е условна. Това каза земеделският министър Нихат Кабил при официалното връчване на документа на шефа на държавния фонд „Земеделие“ Асен Друмев. За да бъдат отпуснати средствата от ЕС, агенцията трябва да назначи още 100 души. Другото условие, което още не сме изпълнили, е разработване на програми за развитие на селските райони и за рибарството. Пари за развитие на селата няма да бъдат отпускани, докато тези две условия не бъдат изпълнени. Ако не успеем да покрием изискванията, акредитацията ще бъде отнета.

Фермерите обаче ще получат помощите за обработваема площ след март. Допълнителните 100 чиновници ще бъдат назначени през април. Това ще са обучени хора, които в момента работят по програма САПАРД, обясни Нихат Кабил. Те ще бъдат пренасочени към Разплащателната агенция, след като приключи действието на предприсъединителната програма. Планът за развитие на селските райони и рибарството вече е написан, но предстои да бъде одобрен от Брюксел, допълни министърът. Според него процедурата за това отнема около шест месеца. Затова второто условие, което трябва да бъде изпълнено според одиторската фирма, ще може да се реализира най-късно до септември. Тогава ще може да започне и усвояването на европарите за развитието на селските райони, обясни Кабил.

Юлияна Узаничева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *