Европарламентът също развява днес гордо знамена

Първата, учредителна сесия на новоизбрания Европейски парламент след изборите на 7 юни се открива днес в Страсбург. 736 садепутатите, които ще заседават през петгодишния парламентарен мандат. България разполага с 17 депутати, което е с един по-малко то предишнияЕвропейски парламент.

Първата и най-важна задача на учредителната сесия е да избере нов председател на Европейския парламент.

На изборите на 7 юни най-силно се представи Европейската народна партия /ЕНП – умерена десница/ и логично фаворитът за поста е предложеният от нея Йежи Бузек от ЕНП, бивш премиер на Полша през 1997-2001 г.

През последните дни умерените десни, левите и либералите или т.нар. традиционни политически семейства, се
договориха за единодействие при гласувания по важни европейски проблеми. Целта е да се противодейства на крайнодесните, антиевропейските и евроскептичните сили в Европейския съюз, които на последните избори отбелязаха сериозен успех.

На учредителната сесия бе спестен един много важен избор.

Пред заплахата кандидатурата на Барозу да бъде отхвърлена и новият парламент да се окаже противопоставен на другите европейски институции още в първите дни на съществуването си, бе постигнато съгласие учредителната сесия да мине без гласуване на кандидатурата на Барозу.

През дните на сесията депутатите ще обсъдят също резултатите от чешкото председателство на Европейския съюз, ще се запознаят с програмата на шведското председателство на съюза до края на годината, ще разискват обстановката в Иран и политиката на Европейския съюз към тази страна.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *