Европа взе на мушка биткойн заради тероризма

Европейският съюз възнамерява да въведе жестоки мерки спрямо виртуалната валута биткойн (Bitcoin) и анонимните платежни системи след терористичните актове в Париж. Подобни системи дават възможност на терористите свободно да получават пари за своята дейност, отбелязва Ройтерс, позовавайки се на документ, подготвен от Европейската комисия.
Съгласно документа, ЕС планира да засили контрола над методите за небанков превод на пари, каквито са електронните и анонимните платежни системи и виртуални валути. Предвижда се и строг контрол над търговията със злато и други скъпоценни материали, както и използването на предплатени карти.

Документът ще бъде внесен за обсъждане на заседанието на министрите на вътрешните работи и правосъдието, което е планирано за днес, 20 ноември, в Брюксел. Новите правила ще засегнат преди всичко криптовалутата биткойн, тъй като тя е най-популярна в света.
Системата Bitcoin позволява почти мигновен превод на суми между всички точки по света, без идентификация на изпращача и получателя, както и без контрол от страна на регулиращите органи.
Що се отнася до предплатените карти, с тяхна помощ също могат да се извършват преводи на пари. Става въпрос за карти за мобилни комуникации, които могат да се купят в супермаркетите. При покупка на такива карти, клиентът не трябва да предоставя личната си карта или паспорт.
Най-активна в ЕС в регулациите на биткойн е Великобритания. Пез март тази година финансовото министерство на страната обяви серия от инициативи, насочени към регулиране на този пазар и особено срещу прането на пари чрез подобни системи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *