Европа гледа към финландското фиаско

Град Оулу е на 600 км от Хелзинки и на 2000 км от Брюксел. Далеч от всичко, с изключение на Северния полюс, както и от основата на финландската криза. Преди няколко години градът бе важен център на европейската IT индустрия. Само Nokia тук имаше близо 5000 служители, около университета се появяваха филиали на американски софтуерни фирми и местни стартиращи предприятия. Растеж чрез образование и иновации – това бе мотото на града, както и на цялата страна.

Но през 2015 г. от Оулу идват преди всичко лоши новини. Microsoft съкращава месец след месец служители, сега и традиционният универсален магазин Stockmann закрива поделението си тук. Равнището на безработицата вече възлиза на 18%. И отново Оулу е символ на развитието на цялата страна. Но този път – в негативен аспект, пише в свой Докато в страната в края на седмицата ще бъде избран нов парламент, икономическата ситуация се влошава драстично. Финландия отчита рецесия в продължение на три години, а правителството наскоро намали прогнозата си за растеж за 2015 г. от 1,0 до 0,5%.

А накрая може да се окаже, че ще се радва, ако въобще има ръст. Защото не само до Северния полюс нивото на безработица се повишава рязко. Като цяло в момента около 10% от финландците са безработни, а сред младите хора безработицата достига дори 25 процента.

Както Оулу е градът на превратностите за финландската икономика, така и Юха Сипила е лицето ѝ. Сипила идва в Оулу през 1998 г., когато основава телекомуникационната компания FORTEL и с продажбата ѝ става милионер. Той е изживял възходите на икономиката, а сега иска да бъде полезен и в кризата.

През уикенда той може да стане министър-председател на страната. Според всички предварителни проучвания центристката партия е начело, като се очаква да вземе 23 до 26 процента от гласовете. Нейният лидер Сипила също така води във всички проучвания за това кой ще е бъдещият министър-председател.

Зад неговата партия за второто място се борят либералната коалиционна партия на сегашния премиер Александър Стуб и социалдемократите, а шансове имат и десните популисти. Но не могат да се надяват на победа в изборите, както бе при последното гласуване.

След изборите поради това е вероятно да се стигне до сложни коалиционни преговори, но с такива финландците имат вече опит. Системата тук не е толкова институционализирана, както например в Швейцария – но също така и във Финландия честа гледка са променящи се коалиции на известни партньори. И четирите най-големи партии и Зелените и сега единни за това, което трябва да се направи във Финландия – разходите да се намалят, да се вдигнат данъците. Така балансът на бюджета трябва да бъде подобрен.

Защото кризата отдавна оказва влияние и върху публичните финанси. Бюджетният дефицит през 2015 г. ще нарасне до 3,4% от брутния вътрешен продукт, показват данни на Министерството на финансите, а свиване до под границата от критериите от Маастрихт за три на сто е планирано за 2018 г.

Дори и за да се постигне това, е нужно да се направи много, защото и днес държавата прибягва до дълбоки резерви. Така например държавният холдинг Solidium през тази година трябва да допринесе за фискалната консолидация с поне 1 млрд. евро. За тази цел държавата ще продаде половината от акциите на шведско-финландската компания за мобилна комуникация Telia Sonera.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *