Европа дава 47 милиона на пловдивския транспорт?

„За първи път някой точно и ясно ни каза какъв бюджет може да очаква Пловдив за развитието на устойчивия си градски транспорт“.
Това коментира заместник-кметът Ганчо Колаксъзов следсрещата си в дирекция „Регионално развитие“ на Еврокомисията в Брюксел, предаде Plovdiv24.bg.
30 милиона евро е минимумът, а 47 милиона е максимумът, за който общината може да кандидатства с проекти по оперативната програма.
„Колкото повече средства се опитваме да усвоим, толкова по-добри са условията. Безвъзмездно ще ни бъдат отпуснати 75% от сумата, ако се стремим към максимално възможния бюджет, а 60% – ако сме минималисти“, обясни Колаксъзов.
До края на седмицата той ще разговаря с колегите си Александър Константинов и Руси Панчев за възможностите да се кандидатства за възможно най-много европари. Засега разработените проекти за електронното таксуване и за интелигентната система за управление на трафика едва стигали минимума. „Може допълнително да включим закупуване на нови транспортни средства, сред които и тролейбуси, да обновим контактната мрежа на електротранспорта в града – все дейности, които също са заложени в оперативната програма. Трябва да имаме ясна визия какво искаме“, обобщи Колаксъзов.
До края на годината или най-късно до края на март избран по процедура от министерството консултант ще трябва да свърши своята работа по попълването на апликационните форми, след което ще се пристъпи към работното проектиране.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *