Европа даде ултиматум на Кадафи за сестрите

Не са сами, казаха Борен, Рен, Ван Орден и се включиха в кампанията за българките

СОФИЯ. Евросъюзът застана твърдо зад България в битката й за свободата на петте наши медицински сестри, осъдени на смърт в Триполи. Броени часове след формалното ни членство в ЕС Европа даде ултиматум на Кадафи.

Либия трябва да е наясно, че за нея ще има последици в икономическите и политическите връзки с европейските държави, ако процесът завърши със смъртни присъди, обяви Катрин Ги Кен, съпредседател на Съвместния парламентарен комитет България – ЕС. Либия ще има много трудности да се включи отново в световната общност и да развие икономически връзки с Европейския съюз, отсече и докладчикът за България в Европарламента Джефри ван Орден.

Призовавам Муамар Кадафи да упражни своите правомощия и да освободи незабавно петте българки и палестинския лекар. Неприемливо е да се търгува съдбата им срещу компенсации за семействата на заразените със СПИН деца, каза още Ван Орден. Според него би било жалко да бъдат застрашени добрите отношения между страните в Евросъюза и Либия. Но това ще стане, ако процесът в Либия не завърши справедливо, заключи той. Съдбата на българките ще е тема на първата сесия на Европарламента идните дни.

Имате нашата пълна подкрепа и европейска солидарност. Вие, българите, не сте сами в тази кампания, с вас е и Европейският съюз, каза еврокомисарят по разширяването Оли Рен по време тържествения концерт „България поздравява Европа“, който се проведе в понеделник в зала 1 на НДК. Всички българи са граждани на Европа, медицинските сестри – също, допълни председателят на Европарламента Жозеп Борел. Той, Оли Рен, Джефри ван Орден, Катрин Ги Кен и германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер се включиха в кампанията на в. „Стандарт“, Би Ти Ви и Дарик радио за защита на сестрите. Те сложиха лентичката „Не сте сами“ на реверите си. Носеха я всички музиканти и зрители на правителствения концерт в понеделник вечерта. Няма да се откажем да работим за връщането на сестрите у дома живи и здрави. Ще има нови празненства заедно с тях, обеща премиерът Сергей Станишев.

Нина Александрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *