Европа договори арабски доставки на газ от догодина

Арабските страни, заедно с Египет и Иран, ще доставят природен газ в Европа по тръбопровод до края на следващата година, обявиха арабски и европейски официални представители, цитирани от Българската телеграфна агенция. Според арабските представители заключителната фаза на проекта, когато сирийската газова мрежа ще бъде свързана с Турция, ще започне на 17 ноември в град Алепо (северната част на Сирия) и ще продължи около 15 месеца.

„Арабският газопровод ще бъде готов да доставя газ в ЕС до края на 2008 г.“, заяви иракският помощник-министър на външните работи Мохамед Али ал Хаким.Хаким и други арабски министри вчера разговаряха с еврокомисаря за външните отношения Бенита Фереро-Валднер на конференцията за енергийната сигурност в египетския курорт Шарм ел Шейх. Във форума участваха представители на ЕС, Африка и Близкия изток, припомня изданието. Фереро-Валднер описа новината като „нова ера“ за природния газ.

Еврокомисарят уточни, че природният газ ще бъде транспортиран през Йордания, Сирия и „може би Ирак“ до Турция, и след това в Европа.“Започнахме дискусии с иракските власти за свързването на иракско газово поле, близо до сирийската граница, с Арабския тръбопровод“, заяви министърът на петрола на Сирия Суфиан Алау.Ирак се присъедини към договора за Арабския газопровод през 2004 г., но досега страната не е била активен участник, посочва „Гълф дейли“.Министърът на петрола на Египет Амин Самех Фахми заяви, че арабските страни се нуждаят от подкрепата на Европа за финансирането на крайната фаза на проекта посредством заеми с дългосрочен гратисен период и ниски лихви.

Фереро-Валднер посочи, че арабският газ може да бъде доставян в Европа по 3300-километровия тръбопровод Набуко, който преминава през Турция и Балканите до Австрия.До момента петте страни, подписали споразумението за газопровода Набуко на стойност 4,6 млрд. евро (6,6 млрд. долара) – Турция, България, Румъния, Унгария и Австрия, не са осигурили никакъв природен газ, което, според анализатори, може да затрудни събирането на необходимите средства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *