Европа е евтина

През 2013г. Европа отбеляза трагично-ниски нива на икономически ръст.БВП на 28-те страни членки на евро блоканарасна с 0,2% през третото тримесечие на 2013 г.спрямо второто. Икономиката на еврозоната пък записа ръст от 0,1% – в рамките на статистическата грешка.

Фактически, Европа (с изключение на Германия, разбира се) е прекалено далеч от излизане от рецесията. Експертите предупреждават, че единствените, които чувстват стабилност в Европа са германските производители на коли, международните компании и производителите на луксозни стоки. Всички финансови компании и търговци на дребно в Европа са в голяма опасност.

Отбелязва се и рекордни нива на безработица. В някои от държавите-членки на евро блока пък младежката безработица достига до всеки втори младеж и съответно е над 50%. Същевременно единствената просперираща и стабилна икономика в ЕС – тази на Германия и прилежащите (добре познати) спекулантски институции налагат мерки на икономии, които само утежняват положението в набелязаните държави.

Според Нобеловия лауреат по икономика Джоузеф Стиглиц Европа няма да се възстанови от икономическата криза и рецесията в близките 10г. заради неадекватната си политика :

-Изминаха три години от началото на европейската криза и само заклет оптимист би казал, че най-лошото категорично е преминало. Някои посочват, че повторната рецесия в региона е свършила, заключавайки, че мерките за икономииса проработили. Опитайте се обаче да кажете това на хората от държавите, които все още са в депресия с БВП на човек по-нисък от предкризисното ниво, обща безработица над 20% и младежка над 50%.

Със сегашното темпо на възстановяване не може да се очаква връщане към нормалността преди следващото десетилетие,

Очевидно, Джоузеф Стиглиц е поредния човек, който не е съгласен с налаганата от институции като МВФ стратегия от типът „робство на дълга“. Това не е никакъв „спасителен план“, това е тактика за задълбочаване на социалната и икономическа криза в набелязаната за „подпомагане“ страна.

Разбира се, за военни разходи Европа въобще не се скъпи. Въпреки кризата, ширещата се безработица и ниския икономически растеж за 2012г. Европа (НАТО) отбелязва рекордно увеличение на военните разходи- 194млрд. евро.А това е равностойно на годишните дефицити на Гърция, Испания и Италия взети заедно!

Евтините приказки за „евроатлантически ценности“ и „европейско семейство“ не минаха и с Украйна. Докато ЕС извади няколко жълти евроцента, Путин извади на масата 15млрд. долара, които знае, че ще бъдат прахосани. Но ги извади. И за разлика от ЕС и МВФ той не поиска от украинците мерки като увеличаване на цената на газта с 40% и тн. Той просто ги даде. Без да приказва. Случая беше показателен. Показателен за ролята на ЕС в глобалната политика. И тя въобще не отговаря на илюзиите от ерата на европейския колониализъм. Европа не е фактор и влиянието й тепърва ще отслабва. Пред кой? Всички знаем отговора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *