Европа ни взе със стилен купон

„Добре дошли у дома“, каза на български Барозу

Георги Готев,

наш пратеник в Брюксел

България символично стана 26-ата членка на ЕС, след като премиерът Сергей Станишев и външният министър Ивайло Калфин поставиха бадемов сладкиш с формата на България в огромна европейска карта, представляваща коледен кекс с размери, достойни за Гинес. След тях румънският президент Траян Бъсеску и премиерът Калин Попеску Таричану поставиха картата на Румъния, която стана 27-ата членка. Приемането на двете страни бе отбелязано в сърцето на Брюксел със стилен и много емоционален купон, организиран от Еврокомисията. Бяха дошли десетки българи и румънци, които работят в Брюксел, както и ученици от международни училища.

Председателят на комисията Жозе Дурау Барозу ни приветства на български с думите: „Добре дошли у дома“. „Сега е моментът да празнуваме това историческо събитие. Това е момент на европейска гордост, това е повод да изразим доверие в бъдещето“, добави той.

Еврокомисарят Оли Рен развесели присъстващите с шега. „Много се гордея с присъединяването на България и Румъния. Но поставянето на тези две страни на картата на Европа не бе лесно както със сладкишите“, каза той. Той изрази надежда хората да продължат да си подават ръце както в инициативата на МТV „Човешка верига“. На нея всеки желаещ може да се заснеме с разтворени ръце, като компютърът превръща изображенията в безкрайно виртуално хоро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *