Европа ни попари

За разлика от Румъния България не успя да се пребори с мафията, отсече Брюксел

В безпощаден доклад ни дават 6 месеца последен шанс

„Стига глуха защита, играйте офанзивно.“ С тези образни думи пред Европарламента еврокомисарят Оли Рен препоръча на България и Румъния да не се съпротивляват на реформите

Фото БГНЕС/АФП

Корупцията и организираната престъпност в България са заплаха за вътрешната сигурност на Евросъюза. Затова Брюксел ни дава 6 месеца последен срок да се справим с проблема. В противен случай членството ни е под въпрос. Това е основното послание на публикувания вчера доклад на Европейската комисия, озаглавен „Състояние на готовността на България и Румъния за членство в ЕС“. От него става ясно, че Румъния ни е изпреварила в борбата с престъпността. Докладът прави безпощадната констатация: „България не успя да се пребори с организираната престъпност“. Тя се превръща в характерен белег за страната ни. Такъв проблем за Румъния не е отбелязан. Докладът е от 77 страници. 11 от тях са таблици. От тях става ясно, че ако България и Румъния не извършат огромна по обем работа, за да влязат подготвени в ЕС през 2007 г., по-добре за самите тях е да бъдат отложени. В 55 страници конкретно са отбелязани областите, в които България изостава. Други 20 страници съпоставят положението ни с това в Румъния. За северната ни съседка се отбелязва известен напредък в някои области, а у нас – забавяне. То е обяснено с 6-месечния властови вакуум около парламентарните избори. Повечето констатации за изоставане са познати. Новото е ясното предупреждение какво България и Румъния биха загубили, ако членството на двете или на една от тях бъде отложено с година. Или ако влязат в ЕС неподготвени. Огромно изоставане се констатира в селското стопанство и административната реформа. „Ако двете страни не бъдат готови с агенциите си по разплащанията, те рискуват техните фермери да не получават субсидии по силата на Общата селскостопанска политика на ЕС“. Друг пример е административният капацитет за финансово управление на средства от структурните фондове и фондовете за подпомагане на изоставащите региони на ЕС. „Ако такъв капацитет продължава да липсва, България и Румъния няма да могат да абсорбират фондовете на ЕС“, се посочва в доклада. България е предупредена, че висок процент автомобили се движат без „Гражданска отговорност“. Страната ни трябва да премине към системата „Зелена карта“. Тя ще повиши многократно цената на застраховката „Гражданска отговорност“. „Ако България не се присъедини към Многостранното споразумение „Зелена карта“, ще бъде запазен граничният контрол“, предупреждава ни Брюксел. Все пак България има интерес да побърза с провеждането на дълго отлаганите реформи, защото ще загуби стотици милиони евро, предвидени за 2007 г., ако бъде приета като членка. За подпомагане на България и Румъния през 2006 г. ЕС е предвидил съответно 545 милиона евро и един милиард и 155 милиона евро. „Ако се стигне до отлагане, Комисията ще предложи на Съвета модификации в Договора за присъединяване, в частност по институционалните и бюджетни въпроси“. Това би могло да означава, че ще загубим и правото си да имаме наблюдатели в Европарламента.

Георги Готев

Вашият коментар

Какво не направихме

България не успя да се пребори с организираната престъпност.

Тя е заплаха за вътрешната сигурност на ЕС.

Голяма корупция, която представлява заплаха за вътрешния пазар на ЕС.

Много слаби резултати в разследването и довеждането до съдебна зала на случаи на корупция.

Няма осъдени хора на високо равнище или случаи на политическа корупция.

Много малко от разследваните случаи за корупция засягат магистрати.

Много слаба досъдебна фаза на разследването.

Слаба работа в борбата срещу прането на мръсни пари.

Агенция за борбата срещу прането на пари има, но резултатите от нейната работа са „несъществуващи“.

Няма Агенция за разплащанията, която да обслужва фермерите.

Липсва административният капацитет за финансово управление на средства от структурните фондове и фондовете за подпомагане на изоставащите региони на ЕС.

Висок процент автомобили се движат без застраховка „Гражданска отговорност“.

Не е въведена системата „Зелена карта“, която ще повиши многократно цената на застраховката „Гражданска отговорност“.

Изоставане в административната реформа.

Интелектуално пиратство.

Производство на стоки менте.

Забавено и неизпълнено ветеринарно законодателство.

Слабости в проверките на хранителните стоки, които България внася.

Слабости на граничната инфраструктура.

Цените на мобилните телефони остават твърде високи поради забавянето на третия джиесем оператор.

Липса на прозрачност в обществените поръчки, особено магистрала „Тракия“.

Значително изоставане във въвеждането на интергирана система за превенция и контрол на замърсяването на околната среда.

Слаба компютризация в митниците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *