Европа очаква слаба реколта от пшеница

Министерството на земеделието на САЩ (USDA) оповести първата си официална прогноза за състоянието на глобалните баланси на основните зърнени и маслодайни култури през следващата 2020/21 маркетингова година.

Пшеница - Еко Агро АД

Прави впечатление по-оптимистичната прогноза на експертите от аграрното ведомство на Щатите за световното производство на пшеница, в сравнение с прогнозата на техните колеги от Международния съвет по зърното, публикувана в края на април – 768,5 млн.т в сравнение с 764,4 млн.т. Впрочем и в двата случая става въпрос за рекордна реколта, с 4,2 млн.т по-голяма от миналогодишната и с 38 млн.т над нивото от 2018/19 г. Увеличението е главно за сметка на австралийското и руското производство – 24,0 млн.т и 77,0 млн.т, в сравнение с 15,2 млн.т и 73,6 млн.т съответно, ожънати през текущия сезон, информира economynews.bg.

Русия ще стане световен лидер в износа на пшеница - Russia Beyond ...

Перспективата за ЕС не е благоприятна предвид по-малко засетите площи вследствие на неблагоприятните агрометеорологични условия в повечето държави основни производителки на пшеница в Евросъюза. На сегашния етап USDA прогнозира спад в добива на пшеница в ЕС+ Великобритания (EU27 + UK) с 11,8 млн.т (8%) спрямо резултата, очакван за текущия сезон – до 143,2 млн.т. Експертите коментират, че прекалено обилните есенни дъждове забавиха значително сеитбата на пшеницата в държавите от северозападната частна на Съюза, като във Великобритания, например, размера на засетите с пшеница площи е на най-ниското равнище от 1978/79 г. насам.

Родни базови семена от пшеница на пазара у нас | Агробизнес ...

Обзор на Софийска стокова борса

Великобритания вече не е част от Евросъюза, но повечето агенции продължават да правят баланса с участието на британските производители. Във Франция, която е най-големият производител на мека пшеница в ЕС проблемите с времето имаше не само през есента, но и при пролетната сеитба. Докато повечето западноевропейски и централно европейски държави страдаха от обилни дъждове в Румъния, България и Унгария зърнопроизводителите се оплакваха от суша. След меката европейска зима сериозен повод за безпокойство експертите виждат в ситуацията в Централна Европа, където сега пък липсват достатъчни количества дъжд./sinor.bg

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *