Европа погна винпромите ни заради дъмпингови цени

Европа взе на мушка дъмпинговите трикове на винпромите ни, съобщава agro.bg.
Не може в страна от Евросъюза 85% от пазара на алкохол да е нелегален, категорични са в Брюксел. Те са изумени от проучване на Асоциацията на производителите и търговците на спиртни напитки. Според него само една от 6-7 бутилки водка, ракия или уиски е с платен акциз.
Проучване на авторитетната компания ACNielsen, което също се гледа в Брюксел, пък ясно показва, че двете компании с най-голям пазарен дял – „Винпром Пещера“ и „СиС индъстрис“, изненадващо имат значително по-малки обороти. „СиС индъстрис“ държи 25,1 на сто от продадените обеми ракия, а „Винпром-Пещера“ – цели 34,5 на сто. Делът на същите компании като левова равностойност обаче е далеч по-малък. Според ACNielsen, „Сис индъстрис“ е спечелила едва 18 на сто от парите в ракиената индустрия, а Пещера – 29,1 на сто. Впрочем делът на лидера „Винпром Пещера“ бележи постоянен спад от декември 2005 досега, показват данните. Делът им като обем на оборота постепенно пада от 35,7 преди 3 години, до 29,1 през ноември миналата година.
„Фактически продават на цени, които са с 0,5 лв. до 1 лв. под себестойността“, категоричен е Павлин Найденов, съсобственик на „Селект дистилъри“.
Още по-изненадващ е резултатът на ACNielsen за продажбите на брой бутилки с ракия. Там „Винпром Пещера“ държи дял от цели 40 на сто, срещу само 26,6 за „СиС индъстрис“. Много бутилки, а малък оборот. Това означава също, че цените на двата производителя са далеч под пазарните.
Цената, на която купуваме в магазина, най-добре може да покаже за кой алкохол са спестени налозите. Защото производителят трябва да внесе в хазната по 4,40 лв. за всеки литър ракия и по 4,15 лв. за водката. За мастиката пък акцизът е 5,18 лв. Затова е меко казано странно, когато в магазина се продават бутилки, чиято цена доста се доближава до тази.
Проверка в складове на едро показва, че двата производителя продават ракия от един и същи клас с 1 лев по-евтино от конкуренцията. Това на практика означава 15 на сто от цената. Например ракиите на винзаводите в Бургас, Русе, Сливен вървят на почти едни и същи нива на дребно – бутилка от 0,7 обикновена гроздова е около 6,80 лв. При „Пещерска“, Ямболска“, „Кайлъшка“, „Карнобатска“ цените са с близо лев надолу – до 5,90 лв., сочат цифрите по витрините. При мускатовата ракия разликата достига до 3-3,50 лв. Мускатовите „Карнобатска“ и „Пещерска“ се продават в диапазона 6,26-6,30 лв. „Черноморско злато“ и „Винком-Бургас“ не могат да паднат под 9,77 лв. „Вини-Сливен“ пък е намалил цената си до най-ниското възможно ниво от 9,30 лв.
Брюксел няма да остави подобни факти без последствия. Очаква се скоро да има натиск върху правителството за спешни мерки по въпроса, заявиха родни евродепутати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *