Европа поряза 750 наши фирми

Ограничават износа на българско мляко и месо за ЕС

Решение на Европейската комисия за ограничаване на вноса на мляко и месо от България и Румъния разбуни духовете вчера. Английският текст, публикуван в официалния сайт на Брюксел и цитиран от агенция Ройтерс, остави поле за двузначно тълкуване на новите мерки. ЕС ги взе за София и Букурещ под натиск на Москва.

Европа поряза 750 наши производители на млечни и месни продукти. Това стана след решение на Еврокомисията. То ограничава вноса на наши хранителни продукти в ЕС. Единствено фирмите, които вече са получили лиценз за износ в Стария континент, ще могат да търгуват в рамките на съюза. Така извън борда на европейските пазари остават 750 български фирми, съобщи Филип Тод, говорител на комисаря по защита на здравето и потребителите Маркос Киприану. Фирмите, които не са получили лиценз, ще трябва да изчакат новите инспекции на ЕС. Те ще могат да търгуват на европейския пазар само ако докажат, че произвеждат безопасни продукти. В противен случай ще трябва да изчакат още поне 12 месеца, за да започнат да изнасят за Стария континент. Истинска паника вся съобщението, че дори лицензираните фирми няма да могат да изнасят продукцията си в ЕС догодина, което разпространи Ройтерс. То бе качено и на официалния сайт на Брюксел. Земеделското министерство отрече новината. По-късно и дипломатите на Евросъюза у нас също отрекоха, че Брюксел реже от пазара и нашите лицензирани фирми, които са общо 60 за мляко и месо. В самите компании настъпи паника. Някои чиновници са се разхождали в белгийската столица и не са свършили работа, заявиха собствениците им. Убиха бизнеса ни, ядосваха се те.

Късно снощи Ройтерс се коригира, като пусна изявление на комисаря Киприану. Забраната не се отнася за лицензираните фирми, отсече той. Независимо дали засяга всички или само фирмите без сертификат, решението е в ущърб на месния и млечен бизнес у нас, заявиха производителите. Министър Меглена Кунева не пожела да коментира казуса, тъй като според нея не е редно да говори от името на колегата си Нихат Кабил.

Еврокомисията забранява и износа на колбаси и млечни продукти, които са произведени у нас от суровини, внесени от страни извън Евросъюза. Целта е да се гарантира, че стоки от негодни животински продукти няма да се появят в Европа.

Причината за ограниченията е, че при последните проверки са открити някои предприятия за месо и мляко, които не отговарят на стандартите на ЕС. Проверките ще продължат и през 2007 г.

Решението идва само ден преди срещата с Русия, която цели изглаждане на отношенията с ЕС по отношение на износа на месо и мляко от България и Румъния. Москва заплаши неотдавна, че ще забрани вноса на всички млечни и месни продукти от ЕС, ако се позволи на двете нови членки да търгуват свободно.

Юлияна Узаничева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *