Европа празнува, ние треперим

Австрийският канцлер Волфганг Шусел смята, че приемането ни е вече решено

Докладът на ЕС няма да е приятен, предупреди външният министър Ивайло Калфин

Райна Харалампиева, Ели Куманова

Европейците празнуват, ние обаче треперим. До 16 май, когато ще излезе докладът на ЕК, остават само 6 дни, а неизвестността е пълна. Милиони хора празнуваха вчера Деня на Европа. Еуфория у нас нямаше. Но властта бе със свито сърце, тъй като на кръгъл час към страната ни пристигаха разнопосочни сигнали дали и кога ще влезем в ЕС.

Докладът на Брюксел няма да е приятен, призна външният министър Ивайло Калфин. И допълни: Едва ли обаче ще ни отложат. Дипломат №1 заяви също, че има натиск над Европейската комисия да забави до есента решението си за присъединяването на България. Според Калфин оценката за Румъния по глава „Правосъдие и вътрешен ред“ може да е по-позитивна от нашата.

България трябва да изпълни перфектно всички изисквания на Европейската комисия до последния член, категоричен е президентът Георги Първанов. Според него 10 г. българският народ е търпял сериозни лишения в името на европейската идея и сега не може да му се каже, че трябва да чака.

Загриженост изрази и главният прокурор Борис Велчев. Ако ЕС отложи членството или приложи някакви специални клаузи, ще изпрати сигнал, че направените промени не са оценени, заяви той. Според Велчев корумпирани магистрати имало, но правосъдната ни система като цяло не била такава.

Организираната престъпност и корупцията са значим проблем, но правителството се бори с тях, смята Велчев. Той допълни, че през последните 3 месеца не е имало поръчково убийство. Междувременно от Брюксел не престава да тече обезпокояваща информация, че препоръката за членство на България и Румъния може да бъде отложена с няколко месеца. Тази перспектива е все по-вероятна, предаде Ройтерс. Двете страни остават без дата според предстоящия доклад, гръмна и Франс прес преди ден. В същото време германският „Ханделсблат“ цитира неприятни за страната ни заключения на „Трансперънси интернешънъл“.

Според тях България не може да навакса изоставането си в борбата срещу корупцията до 2007 г.

ЕК ще отложи до есента година решението си за точна дата, на която да се присъединят България и Румъния, писа и „Тагесцайтунг“. „Несигурност за България и Румъния“, предупреждава австрийският вестник „Винер Цайтунг“. Медията твърди, че засега на чиновниците в Брюксел им е много трудно да си представят да предложат 1 януари за дата на присъединяването на България към ЕС.

Твърденията за отлагане на решението за есента обаче бяха опровергани от шефа на ЕК Жозе Барозу. Той беше категоричен, че на 16 май ще стане ясно кога България и Румъния ще влязат в ЕС, предаде БТА.

Говорител на комисията уточни, че са възможни 3 решения: членство на 01.01.2007 г., отлагане за 01.01.2008 г. или потвърдено желание България и Румъния да са в ЕС през 2007 г., но с поставяне на условия за ускоряване на реформите. Според АП обаче Барозу е казал, че на 16-и може и да не бъде дадено недвусмислено одобрение на членството на двете страни за 2007 г.

Австрийският канцлер Волфганг Шусел пък косвено потвърди, че приемането ни е вече решено.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *