Европа се противопоставя на плановете за по-голямо влияние на развиващите се икономики в МВФ

Франция, Германия и Великобритания се обединиха против плановете за реформиране на МВФ, съобщи EUobserver. Реформите предвиждат по-голяма тежест и влияние на мнението на развиващите се икономики като Китай, Индия и Бразилия за сметка на европейските държави.

Предложените промени в структурата на МВФ ще бъдат обсъждани и евентуално одобрени през следващия месец, преди сегашният управляващ директор Родриго Рато да се оттегли от поста си през октомври. Но според високопоставени служители на МВФ, между държавите-членки на Фонда има множество противоречия. Основните дискусии и спорове се водят между европейските държави от една страна и САЩ, Китай, Индия и Бразилия от друга.

Трите най-големи европейски икономики се противопоставят решително на всякакви формули, които предвиждат броят на представителите на една държава в МВФ да се определя от големината и производителността на икономиката й.

„Франция, Великобритания и в по-малка степен Германия буквално са „заровили глава в пясъка“ и отказват да чуят аргументите ни“, твърди висш служител на Фонда. „Япония също не подкрепя реформите, защо се страхува, че азиатските й съперници начело с Китай ще я засенчат“, допълва той.

От друга страна САЩ, които са доста ядосани от поведението на европейските държави, упражняват силен натиск за увеличаване на броя на представителите на Китай, Мексико, Турция и Южна Корея. Тези четири държави имат най-малките квоти в МВФ.

За да бъде приета дадена реформа от МВФ, е нужно 85% от делегатите да я одобрят. Засега предлаганите реформи много трудно могат да съберат подобен процент гласове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *