Европа слага край на дерегулираните пазари

/© sxc.hu

Хиляди финансови инструменти, вариращи от петрол, ориз, какао, кредитни показатели и лихвите по ипотеките и на обаща стойност повече от 1 000 трлн. долара, ще бъдат регулирани за първи път по предложение на Брюксел.

Документ на Европейската комисия, публикуван днес, отива по-далеч от всеки друг международен стандарт за прекратяване на саморегулирането и затягане на задълженията на всички, които имат участие във формирането на пазарните индекси, пише Financial Times.

Мишел Барние, еврокомисарят, който отговаря за сектора, се отказа от някои спорни проекти, като например настояването лихвеният стандарт Libor да бъде сложен под прекия контрол на Европейския надзорен орган по пазарите със седалище в Париж.

Но дори и с тези ревизии окончателното предложение остава с неговите дълготрайни цели и обхват, които надхвърлят всички регулации, налагани на пазарите досега.

Глобалните регулатори се надпреварват в опитите си да възстановят доверието в лихвените стандарти, след скандалите с манипулирането на Libor.

Новите правила в плановете на ЕК обаче обхващат не само финансовия сектор, но и платформи като Platts, които публикуват индексите за търговията със суровини.

Редица инвеститори и доставчици на информация предупреждават, че прекалено строгите правила ще направят по-малко пазарни стоковите и фондовите индекси и дори ще ограничат достъпа до информация от пазарите.

Според плана на надзорните органи ще бъдат предоставени правомощия да изземват документи, сведения за търсенето на пазара, да получат достъп до системите на търговците, да спират търговията на съответните финансови инструменти, да замразяват активи и да поправят допуснати грешки при отчитането на референтите стойности.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *