Европа спира тировете ни

Изключват ни от конвенцията заради нелегални превози

Белчо Цанев

Родните тирове спират да се движат. Международният съюз за автомобилен транспорт (IRU) ще изключи България от конвенцията TIR от 00,00 часа по Гринуич на 15 юли. Информацията е публикувана в официалния сайт на организацията, чиято централа е в Женева.

Причината за решението на IRU са 275 нелегални превоза на български фирми, извършвани през 2002 и 2003 г., научи „Стандарт“. Те не са платили митни сборове. Така ощетили държавата с около 3 млн. лева. Изключването ни от конвенцията означава, че нито една държава няма да признава карнетите TIR, продавани от Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътищата (AEBRTI). Документите гарантират до $50 хил. товара на всеки камион при транзитния му превоз до получателя. На практика изключването ни от конвенцията ще блокира износа и вноса на България с автомобили. За превоза на един камион домати до Германия например ще трябва да се представя ефективна банкова гаранция за $50 хил. на всяка граница, през която преминава камионът. Това означава бавене на товара и блокиране на огромни суми. Решението на IRU ще остави без работа над 4600 транспортни фирми.

Новината изправи на нокти целия автомобилен бранш вчера. Александър Чакъров, шеф на Националното сдружение на българските превозвачи, изпрати писмо до всичките си членове, с което ги моли да запазят търпение и да не предприемат прибързани действия. НСБП поиска спешна среща с ръководството на AEBRTI.

Днес шефовете на AEBRTI ще летят до Женева, където ще поискат отмяна или поне отлагане на решението на IRU, научи „Стандарт“.

Европейските държави също реагираха остро на решението на IRU. Австрийската автомобилна асоциация AISO предупреди българските министерства на финансите, транспорта и външните работи, че изключването на страната ни от конвенцията TIR поставя под съмнение приемането на България в Евросъюза на 1 януари 2007 г. Съобщението е публикувано в официалния сайт на AISO под заглавие: „България – Внимание!!!“

През последните 15 години България неколкократно беше заплашвана с изключване от конвенцията TIR, но все заради митнически нарушения в чужбина. Сега за първи път изключването се прави по искане на нашата Агенция „Митници“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *