Европа с първа крачка към световна доминация в мобилния сектор

Европа ще има най-бързата мобилна мрежа в света! В надпреварата за високотехнологични нововъведения ЕС сключи с една от водещите технологични държави – Южна Корея, споразумение за развитието на т.нар. 5G мрежа.

Съвместна група от експерти от двете страни ще работи върху развитието на нужните системи и стандарти, за да подготви навлизането на технологията на Стария континент. До 2015 двете страни ще представят своята обща визия за реализирането на проекта, става ясно от съобщение на правителството в Сеул.

За ЕС споразумението е от огромно значение, тъй като съюзът губи значителни позиции през последните години по отношение на телекомуникациите. В момента в Европа най-бързата мрежа е 4G, която позволява интернет връзка, при която един филм се сваля за около 6 минути. С новата мрежа това ще се случва за 6 секунди.

Европейските компании отдавна алармират, че за по-бързия икономически растеж Европа се нуждае и от по-добри мобилни технологии. Китай например вече работи върху това – китайската компания Huawei инвестира над 600 млн. долара в новата мрежа и се очаква тя да е достъпна за ползване през 2018 година.

Сега обаче Европа иска да изпревари всички и отново да е на първо място по мобилни технологии, както беше при въвеждането на първия тип мрежа – GSM, откъдето идва и името на мобилните апарати. Тогава Старият континент беше най-развит в целия свят по отношение на мобилните технологии. Сега с помощта на технологичния гигант Южна Корея ще се търси повторение на това. Още повече, че страната добре познава мобилните технологии – 100 процента от населението й използва мобилен телефон, а една огромна част и смартфон.

Сделката има и друга страна – ползата за производителите и от двете страни. В Европа компании като Nokia, Ericsson, Alcatel-Lucent ще увеличат продажбите си, както и южнокорейският Samsung.

За да се реализира планът, ЕС предоставя 700 млн. долара за развитието на 5G мрежата, а частни компании се очаква да предоставят още 3 милиарда евро за проекта. Очаква се първият одобрен проект да е ясен до края на годината, който ще получи 125 млн. евро финансиране.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *