Европа увеличава вноса на наше вино

Европа увеличава вноса на наше вино

539 700 хектолитра ще влизат без мито в страните от съюза

Европейският съюз увеличава квотите за безмитен внос на някои български вина. Това стана със споразумение за взаимни преференциални търговски концесии. Документът бе подписан вчера в Брюксел от Станислав Даскалов, посланик на Република България към Европейските общности, и Георг Вошнаг, постоянен представител на Австрия в ЕС, съобщиха от пресцентъра на външното министерство. Виена е ротационен председател на ЕС за първата половина на тази година.

Досегашните квоти за безмитен внос бяха фиксирани в споразумение, подписано през март 2001 година. Според досега действащата спогодба страната ни е можела да внася на година безмитно в ЕС 1800 хектолитра пенливи бутилирани вина и 485 000 хектолитра бутилирани вина от прясно грозде. С новото споразумение разрешените количества за безмитен внос през 2006 г. са съответно 4200 хектолитра пенливи вина и 535 500 хектолитра бутилирани вина от прясно грозде. Квотата за износ от България на наливни вина от прясно грозде остава непроменена – 195 000 хектолитра. Не се променя и безмитната квота за внос на европейски вина в България. Тя е 73 100 хектолитра годишно общо за трите вида вина.

Споразумението беше подписано на всичките 20 официални езика на ЕС и на български. То ще бъде в сила до момента на присъединяването на България към Евросъюза, когато в страната ще влязат в сила правилата на вътрешния пазар на ЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *