Европа ще печели милиарди от отглеждането на водорасли

Морските водорасли може да се окажат в основата на промишленост за милиарди евро в Европа благодарение на научна разработка, която позволява отглеждането им в големи мащаби. Според анализатори икономическият потенциал на водораслите е огромен и те може да допринесат за повишаване на растежа и заетостта.

В рамките на финансиран от ЕС проект са разработени високотехнологични платна, които водят до високи добиви от плаващи ферми и дават възможност за лесно и механизирано отглеждане, разказва в свой репортаж телевизия „България он ер“.

Според експерти по този начин се се решава един сериозен проблем при отглеждането на този важен, но недостатъчно използван ресурс, който може да се ползва за хранителни и фуражни съставки, биохимикали и производство на биогорива. Досега обаче тяхното ефективно отглеждане е било доста трудно.

Анализатори коментират, че мащабното отглеждане на морски водорасли може да се окаже истински трамплин за европейската икономика. Това от своя страна ще допринесе за повишаване на растежа и заетостта. мащабното отглеждане на водорасли ще окаже и положителен ефект върху океанската екосистема.

Растенията могат да помогнат за абсорбирането на излишъка от въглероден двуокис в морската вода и на отпадните хранителни вещества от намиращи се наблизо рибовъдни стопанства. Водораслите осигуряват и безопасно местообитание за морските обитатели.

Засега опитните съоръжения са в Норвегия, Шотландия и Ирландия. В момента морски водорасли се произвеждат чрез събирането им в морето или чрез отглеждане с помощта на въжета. Ефективността на тези методи не може да бъде значително увеличена, тъй като и двата варианта са много трудоемки, а добивите са относително ниски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *