Европейската енергийна индустрия регистрира невероятни печалби от борбата срещу глобалното затопляне

Европейските енергийни компании регистрират печалби в размер на милиарди евро, възползвайки се от политиката на ЕС в областта на екологията и борбата срещу глобалното затопляне.

Според разпоредбите на ЕС главната грижа в борбата против глобалното затопляне е намаляването на вредните емисии от въглеродни газове в атмосферата, припомня Reuters. Тази политика позволява на енергийните компании да емитират тонове от въглероден диоксид безплатно, а след това стойността на газовете се заплаща от потребителите. Към момента един тон въглерод струва 20 евро. Така енергийната индустрия в Европа регистрира годишно допълнителна печалба от 20 млрд. евро.

Новините за големите печалби на енергийните компании предизвикаха спорове относно етичността на прилаганата схема в Германия и Холандия. Но във Великобритания потребителите показват твърде малка загриженост по въпроса, а увеличаващите се цени на електричеството се обясняват със забавянето на доставките на газ от Русия.

Според анализаторите енергийните компании се измъкват лесно, защото увеличението на електричеството се обяснява с високите цени на горивата. Според изследване на Eurostat въглеродът образува 12% от стойността на цените на електричеството в Германия и 6% от тази във Великобритания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *