Европейската комисия (ЕК) се притеснява от обществено недоволство спрямо търговското споразумение със САЩ

Европейската комисия (ЕК) се притеснява, че сравнително неблагоприятната икономическа обстановка и разделението, породено от предстоящите избори за Европейски парламент, могат да предизвикат обществено недоволство спрямо търговското споразумение със САЩ, подобно на това спрямо ACTA преди време. Това се казва в изтекъл от ЕК документ, цитиран от EurActiv.

Документът е придобит от датското издание „Нотат“ и от него става ясно, че ЕК е провела тайна среща в петък (22 ноември) с представители на 28-те страни членки. От ЕК са заявили, че Европейският съюз се нуждае от „радикално различна“ комуникационна стратегия по отношение на трансатлантическото споразумение в сравнение с предишни подобни инициативи.

„Целта е да определим на тази ранна фаза на преговорите условията на дебата, като съобщим позитивно за какво точно се отнася трансатлантическото споразумение (напр., икономически ползи и глобални лидерство при търговски въпроси), вместо да бъдем въвлечени в защитна комуникация за нещата, до които то не се отнася (напр., липса на споразумение за сигурността на данните, липса на снижаване на регулаторните стандарти на ЕС и др.)“, се казва в документа.

От ЕК са заявили на представителите на държавите членки, че опасенията относно търговски преговори са свързани с разбирането, че е ЕС не се намира в „достатъчно силна позиция“, за да се свърже с Щатите. В документа се казва, че ЕС трябва да докаже, че въпреки кризата все още е най-големият пазар в света и по този начин е важен партньор за всички големи икономики.

Различни групи по интереси вече изразиха опасенията си, че трансатлантическото споразумение може да отслаби правилата по отношение на здравеопазване, банки, защита на данните, безопасност на храните, сравнявайки по този начин ситуацията с ACTA – споразумението против пиратство, което беше отхвърлено от ЕП.

От Комисията също така са заявили, че е важно ЕС да говори с един глас, подчертавайки в тази връзка важността от предстоящите евроизбори и предхождащата ги кампания, която може да предостави добра възможност за много партии да се обявят против търговското споразумение.

От ЕК са отказали да коментират изтеклия документ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *