Европейската комисия е заплашила Google със сериозни глоби

Европейският съюз (ЕС) възнамерява да наложи сериозни глоби на Google, като средство, което да откаже интернет гиганта от практиките си за изтласкване на конкурентите от сегмента за сравнително пазаруване. Според ЕС интернет гигантът е злоупотребил с господстващата си позиция в сегмента на интернет търсачките.

Освен това Европейската комисия (ЕК) е предупредила Google, че може да наложи глоба и заради платформата за онлайн реклама AdWords. Тя ще засяга приходите, които се генерират от потребители в рамките на ЕС, съобщава агенция Bloomberg като се позовава на документацията от кореспонденцията между ЕК и Google.

Според ЕК Google е извършила нарушенията „съзнателно или най-малкото поради небрежност“. Това е третото продължаване на разследването, което датира от 2008 г. насам. Правени са опити за постигане на споразумение, но то така и не беше одобрявано от жалбоподателите, сред които са Microsoft, Expedia и други компании, включително множество европейски.

Предварителното заключение на ЕК е, че Google поставя на по-високо място в резултатите своите услуги за сметка на конкурентните. Освен финансова санкция, ЕС предупреждава Google и с налагане на промени в бизнес модела на компанията. Това може да включва промяна в начина на оценяване на всеки резултат в търсачката, за да се гарантира равнопоставеност, да уведомява ясно потребителите кои резултати на коя компания са и да изобразява всички резултати по идентичен начин.

Google ще трябва и да докаже, че не дава приоритет на своите услуги в резултатите на търсачката, както и че не са нарушени авторски права при копирането на информация от други сайтове, която се използва в нейната услуга показваща офертите на различни онлайн магазини. До момента двете страни в спора не са коментирали темата. Google все още не е готова и с официалния си отговор, който да изпрати на ЕК и чрез който да се опита да се защити.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *