Европейската телевизия – все по-сензационна и по-малко информативна

Tелевизионните програми в цяла Европа стават все по-малко информативни и все по-сензационни, обяви Институт „Отворено общество“, цитиран от ВВС.

С почти 4000 телевизионни канала, от които зрителите могат да избират, европейците все още разчитат на телевизията като основен източник на информация.

Институтът допълва, че е открил спад в качеството на новините в много страни.

„Разследващата журналистика и предаванията за малцинствата трудно се откриват – както в държавните, така и в частните телевизии“, се казва в доклад на организацията.

Институтът е изследвал собствеността, съдържанието и регулацията на телевизиите в 20 европейски страни. Установено е намаляване на качеството в новините и културните репортажи в страните, където няколко компании често контролират целия телевизионен пазар, както и в тези, които са се отворили към множество външни продукции.

Във Франция например мрежата TF1 привлича почти 1/3 от националната аудитория, както половината от всички рекламни приходи.

Интернет телевизиите може да стимулират по-голяма конкуренция и избор в предаванията, се казва още в изследването.

Базираният в Будапеща институт заяви, че правителствата не трябва да позволяват пазарът да решава политиката на излъчване и автоматично трябва да дадат на обществените телевизии лицензи за Интернет излъчване.

Препоръката е Европейският съюз да създаде агенция, която да наблюдава концентрацията на медии, контролиращи пазара, както и да гарантира, че собствеността и спонсорирането на дадена медия са достатъчно прозрачни.

„Зрителите често не получават информацията, необходима им да правят разумен и демократичен избор“, казват още от Институт Отворено общество.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *