Европейската централна банка вероятно няма да повиши лихвата през юли

Бизнес доверието в Германия се понижава, което е ясен сигнал за ЕЦБ да спре политиката на растяща лихва

ЕЦБ не трябва да повишава лихвения процент в еврозоната над 4%, заяви Гернот Нерб, който е главен икономист в немския изследователски институт Ifo. Според него лихвата би могла да се задържи непроменена през следващите 1-2 заседания на борда на банката.

По-рано този месец ЕЦБ повиши лихвеният процент от 3,75% на 4%. Това е най-високото ниво на лихвата за последните 6 години. Президентът на банката Жан- Клод Трише обяви, че може да се очакват и нови повишения до края на годината.

Междувременно изследователският институт публикува и данните за бизнес климата в Германия. Заключението е, че доверието на компаниите е спаднало повече от очакваното. Индексът на бизнес климата в страната е спаднал до 107 през юни, в сравнение с майската стойност – 108,6.

Изследването, което се базира на месечни интервюта на ръководителите на 7 000 германски компании показва, че отслабва доверието в развитието на икономиката. Въпреки това според анализите на експертите индексът запазва високи нивата си, коментира BBC.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *