Европейска директива преустановява практиката на дребния шрифт и скритите такси при отпускането на заеми

Европейската директива за защита на потребителите на банкови услуги трябва да преустанови практиката на дребния шрифт и скритите такси при отпускането на заеми. Документът ще ограничи банките и в размера на наказателните лихви при предсрочно погасяване на кредита. Българското законодателство трябва да бъде адаптирано към директивата до началото на май следващата година.

Европейската директива няма да отменя правото на банките за едностранна промяна на условията по договорите за кредит, но ще позволява предсрочното погасяване на кредита при точно определено обезщетение за банката, съобщи Кръстьо Преславски експерт от кабинета на комисаря по потребителските права Меглена Кунева.

Кръстьо Преславски: „Обезщетението не може да надхвърля 1% от сумата на предсрочно погасения кредит, ако периодът на кредит надхвърля една година. Ако периодът не надхвърля една година, обезщетението не може да надхвърля 0,5% от сумата на предсрочно погасения кредит. “

Директивата има амбицията да задължи банките, когато рекламират нов кредит, да предоставят една и съща информация, за да може клиентът да сравнява всеки параметър по условията. Документът трябва да пребори и практиката на скритите такси и дребния шрифт.

Кръстьо Преславски: „Когато ви се каже, че трябва да платите пет лева, това означава, че трябва да платите пет лева, а не че има скрита такса за обслужване. Защото е недопустимо хора да губят огромни финансови средства или да губят например къща поради написани дребно разпоредби в договора.“

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *