Европейските автомобилни компании започнаха „да пускат кепенците”

Германски и френски автомобилни компании затвориха временно някои от заводите си поради спад в търсенето на продукцията им, предаде EUobserver.com. Всичко това се случва на фона на исканията за допълнителна държавна помощ от някои германски банки и лошата ситуация в Украйна и Унгария, които поискаха помощ от МВФ.

Емблематичният автомобилен производител BMW спря работата в завода си в Лайпциг за четири дни, докато Daimler затвори завода си за цели пет седмици. Не останаха назад и френските Renault и Peugeot-Citroen – Renault затвори всички свои заводи във Франция и някои от предприятията си в чужбина като Dacia Mioveni в Румъния, а Peugeot-Citroen намали производството с 30%. От Peugeout очакват спад в търсенето на автомобили в Западна Европа от 17% до края на годината.

Сътресенията в европейския автомобилен сектор отразяват напълно ситуацията и в САЩ, където трите най-големи компании General Motors, Ford и Chrysler искат помощ от държавата, тъй като могат да бъдат изправени пред банкрут до няколко месеца.

econ.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *