Европейските акции падат преди срещата на ЕЦБ

Широкият общоевропейски индекс Stoxx Europe 600 претърпя спад от 0,8% до 310,56 пункта днес, с което стопи печалбите си от вчера.

В общ план политическата несигурност в Италия и САЩ остава основният фактор за поведението на инвеститорите. В Италия премиерът Енрико Лета ще поиска вот на доверие от парламента, след като петима министри от партията на Силвио Берлускони подадоха оставка. В последните дни обаче според някои медии министър-председателят е спечелил подкрепата на част от депутатите от партията на Берлускони и правителството ще се задържи.

По-късно през деня Европейската централна банка ще обяви последното си решение относно паричната си политика, а в 15.30 часа председателят на ЕЦБ Марио Драги ще даде пресконференция. Анализатори очакват лихвените проценти да се задържат на рекордно ниското ниво от 0,5%.

Сред основните индекси на най-големите държави френският CAC 40 отстъпи с 0,9%, немският DAX 30 изтри 0,6% от стойността си до 8 641,19 пункта, а британският FTSE 100 се раздели с 0,9% до 6 400,24 пункта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *