Европейските акции поевтиняват за втори ден, на фона на нарастващото напрежение в Ирак

Европейските акции поевтиняха за втори ден на 16 юни, съобщава Bloomberg. Притесненията на инвеститорите нарастват, след като сунитските бунтовници в Ирак продължават да превземат градове в страната, а Русия спря доставките на газ за Украйна. Американските акции поскъпнаха, след като бяха публикувани оптимистични данни за индустриалното производство в страната и това засенчи проблемите с Ирак и Русия. Днес, 17 юни, на азиатските фондови борси акциите се колебаят между печалби и загуби.

Индексът Stoxx Europe 600 поевтиня с 0.5% до 345.52 пункта. Бенчмаркът регистрира спад миналата седмица, прекъсвайки осем седмичен поход нагоре, след като стана ясно, че търговията на дребно в САЩ се е разраснала с по-бавен темп от очакваното и повече американци са подали молби за обезщетение при безработица.

Националните бенчмарк индекси отчетоха спад в 15 от 18 западноевропейски държави в понеделник. CAC 40 се понижи с 0.7%. DAX и FTSE 100 се свиха с по 0.3%.

В Ирак, сунитски бунтовници превзеха северния град Тал Афар, на запад от Мосул. Иракската армия е убила повече от 279 екстремисти в понеделник, след като групировката, наричаща себе си Ислямска държава в Ирак и Леванта, продължи да напредва към Багдад.

Руският газов монополист Газпром спря доставките на синьо гориво за Украйна, след като от компанията съобщиха, че не са получили никакви плащания от украинска страна до крайния срок, който беше определен за изплащане на задълженията – 10ч. московско време, 16 юни. Газпром ще продължи да доставя газ за Европейския съюз по същия газопровод.

Доклад на Федералния резерв на САЩ показа, че индустриалното производство в най-голямата икономика в света се е увеличило с 0.6% през май, спрямо прогнозите за ръст от 0.5%.

Акциите на Telecom Italia SpA се сринаха с 4.2% до 94.6 евро цента. Mediobanca SpA съобщи, че ще се оттегли от Telco SpA, инвестиционна компания, която притежава 22.4% от Telecom Italia. Assicurazioni Generali SpA обяви същото намерение миналата седмица. Intesa Sanpaolo SpA, която също има дял в Telco, скоро ще обяви, че подкрепя разделянето на Telco, коментират запознати.

В САЩ, индексът Standard & Poor's 500 се покачи с 0.1% до 1 937.78 пункта на 16 юни. Dow Jones Industrial Average отчете по-малко от 0.1% ръст до 16 781.01 пункта. Индексът на малките компании Russell 2000 се повиши с 0.4%.

Бенчмаркът S&P 500 отчете спад от 0.7% в седмицата до 13 юни, след като сунитски бунтовници окупираха територии в Ирак и цената на петрола скочи до 8-месечен връх.

В понеделник, Международният валутен фонд намали прогнозата си за икономически растеж на Съединените щати през 2014 година. МВФ очаква ръст от 2%, спрямо прогноза за 2.8% ръст през април. очакванията за 2015 година остават същите – за ръст от 3%. Международният кредитор обяви, че не очаква САЩ да достигне пълна заетост до края на 2017 година, което се дължи на ниската инфлация.

7 от 10 индустриални групи в S&P 500 отчетоха повишение на 16 юни. Компаниите в сектора на комуналните услуги регистрираха ръст с 0.7%, а компаниите във финансовия сектор – спад с 0.4%.

Акциите на GE поевтиняха с 0.8% до $26.82. Siemens и Mitsubishi Heavy Industries Ltd. направиха съвместна оферта за енергийното поделение на френската Alstom, с което да конкурират офертата от $17 милиарда на General Electric. Планираното предложение може да предизвика GE да въведе и други условия по офертата си за енергийните активи на френската компания.

Yahoo, която притежава 22.6% от Alibaba, отчете поевтиняване на акциите си с 5.8%, до $34.81. Най-големият онлайн търговец на дребно в Китай, отчете по-нисък ръст на приходите си за първото тримесечие. Приходите на Alibaba са се увеличили с 38.7% през първите три месеца на годината, спрямо 62%, през четвъртото тримесечие на 2013 година.

На азиатските борси индексът MSCI Asia Pacific остана почти непроменен на 143.71 пункта към 11:26ч. в Хонг Конг. Пазарните играчи на континента очакват срещата на Федералния резерв в САЩ, която започва днес. Очакванията са, че ФЕД ще свие с още $10 милиарда програмата си за обратно изкупуване на облигации, до $35 милиарда.

Азиатско-Тикоокеанският измерител достигна най-високото си равнище от юни 2008 година миналата седмица, на фона на положителни данни за икономиката на САЩ и сигнали, че китайската икономика също се стабилизира.

Японският индекс Topix се повиши с 0.5%, след като йената поевтиня спрямо долара, и курсът достигна 102.04 йени за долар.

Индексът Hang Seng се сви с 0.4%, а Shanghai Composite – с 0.8%, след като стана ясно, че преките чуждестранни инвестиции в Китай са се свили с 6.7% до $8.6 милиарда през май, спрямо година по-рано. Данните са на Министерството на търговията на страната. Средната прогноза от проучване на Bloomberg беше за ръст с 3.2%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *