Европейските банкери против свалянето на лихвата

Членът на борда на директорите към ЕЦБ Ив Мерш е споделил пред Bloomberg, че едва ли банката ще направи дори едно лихвено понижение през тази година, след като прогнозите са инфлацията да се запази над 2% и през 2009 г.
„Не изключвам възможността да ревизираме нагоре прогнозите си за инфлацията през настоящата и следващата година“, коментирал е Мерш, който изпълнява длъжността управител на Люксембургската национална банка. Запитан дали е съгласен с прогнозите на МВФ за скорошно понижение на лихвеното ниво в Европа, Мерш е отговорил: „със сигурност не, особено ако говорим за периода до края на годината“.
Мерш е четвъртият европейски банкер, който публично отхвърля идеята за това ЕЦБ да последва примера на агресивно смъкване на лихвите от ФЕД. Европейската банка има един основен приоритет и той е ценовата стабилност, а не толкова икономическото развитие на страните от Стария континент. Лихвеното ниво в момента е 4%, въпреки че опасенията за американска рецесия и рекордните цени на петрола заплашват в голяма степен икономическия ръст.
Инфлацията в Еврозоната се покачи до 3.5% на годишна база през март, което е 16-годишен връх. Според настоящите прогнози на централната банка, инфлацията през 2008 г. ще приключи при средно ниво от 2.9%, а през 2009 г. то ще е 2.1%.
В петък германският централен банкер Аксел Вебер също е споделил, че не вижда причина ЕЦБ да свали лихвата в скоро време, подкрепен от думите на финландския си колега Ерки Лийканен, който е допълнил, че най-важния приоритет пред ЕЦБ в момента е да свали инфлацията под критичните 2% до 18 месеца.
Банките по света вече отписаха обезценени активи на обща стойност $245 млрд., в следствие на най-тежката финансова криза от „Голямата депресия“ насам (според изявлението на МВФ). Липсата на координирана акция по сваляне на лихвеното ниво от ЕЦБ доведе до нови дъна за долара, който достигна цена от $1.5913 за евро миналата седмица. Федералният резерв през това време намали лихвеното ниво с 3 процентни пункта, а Британската банка с 0.75 процентни пункта, което се отрази негативно на валутите им.
Днес американският долар отвори с над 1 цент ръст спрямо еврото, с оглед обнадеждаващите сигнали в комюникето от срещата на Г7, но спекулантите побързаха да накупят евро в ниските нива, тъй като бяха ентусиазирани от думите на европейските банкери за непромяна на лихвената ставка. В момента курсът евро-долар се търгува при ниво от $1.5770.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *