Европейските банки не искат парите на Драги

Европейските банки не искат парите на ЕЦБ. Това стана очевидно днес след като вчера аукционът, на който беше планирано да бъдат опуснати до 400 млрд. евро в нисколихвени заеми на практика се провали.

От Европейската централна банка получиха заявки за кредитиране на стойност едва 82.6 млрд. евро.

А днес ЕЦБ отчете, че средствата, които банките са планирали да върнат през следващата седмица по преведените през 2011 г. и 2012 г. операции за дългосрочно финансиране, изненадващо нарастват до 20 млрд. евро, спрямо под 6 млрд евро през тази седмица.

Тези данни предполагат, че банки вземат нови, по-евтини заеми, за да платят старите задължения, а не, за да засилят кредитирането към реалната икономика.

Във всеки случай, неочакваният скок в планираните плащания по заемите, раздадени от ЕЦБ за предотвратяване на кредитната криза, ерозира наличието на средства за отпускане на кредити в момента.

ЕЦБ намали цената на заемите почти до нула, направи лихвите по депозитите в нея отрицателни и се опитва да наводни банките с евтин паричен ресурс, но не е в състояние да ги убеди да засилят кредитирането за бизнеса и домакинствата.

Единственият изход от тази ситуация изглежда покупката на облигации, която ще бъде директно наливане на ликвидност във финансовия сектор, каквото вече предприеха централните банки на Япония и САЩ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *