Европейските банки не са в безопасност въпреки реформите

Опасността все още дебне европейския банков сектор. Това показват събитията от миналата седмица – от предупреждението на Европейската централна банка (ЕЦБ) за твърде големия дял лоши заеми до оценката на кредитните агенции, че някои банки няма да оцелеят в сегашното си състояние. Отделно финансовият сектор в Европа и в САЩ е под напрежение заради необходимостта от затягане на надзора, която ще принуди банките да увеличат капитала си и да намалят рисковите вложения, предаде EUbusiness.
В началото на бързо преминалата предна седмица за финансовия сектор ЕЦБ предупреди, че банките в еврозоната може да отпишат още активи на стойност 283 млрд. долара (204 млрд. евро) до края на 2010 година. „Рисковете остават високи”, твърдят от ЕЦБ. „Жизненоважно е да ускорим действията по отношение на токсичните активи. Само няколко страни-членки започнаха да работят по въпроса. Нужно е повече“, заяви председателят на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу.
В сряда (17.06.09) Standard & Poor’s понижи рейтинга на 22 американски банки. През същия ден американският президент Барак Обамапредложи редица реформи на финансовата система, които определи като революционни. Но президентът на Асоциацията на американските банкери Едуард Инглинг коментира, че „планът е твърде обширен и мащабен, зависи от много обстоятелства, ще е невероятно трудно да бъде изпълнен и ще донесе нестабилност на пазарите”. Той обаче призна, че радикалните реформи на финансовия сектор са необходими.
Радикалните реформи на финансовата система са необходими – това заявиха и управителят на Bank of England Марвин Кинг и британският финансов министър Алистър Дарлинг. И думите се превърнаха в дела – Великобританиядаде заден ходапо време на срещата на високо ниво на ЕС в края на миналата седмица и се стигна до компромис за създаването на нови надзорни органи в европейския финансов сектор. А нуждата е явно налице, след като дори Швейцарската централна банка предупреди, че рискът за швейцарските банкипродължава да е много висок.
Двете големи предизвикателства – рискът и продължаващите да никнат като гъби лоши заеми, плюс очакваното затягане на надзора над финансовия сектор, бяха засегнати в оценката на S&P за европейския банков сектор. „Пътят към по-стабилното бъдеще ще е труден. Според нас не всички европейски финансови компании ще успеят да го изминат. Европейските банки рискуват по-големи кредитни загуби във втората фаза на кризата. Считаме, че изгледите са негативни за повече от половината банки в Европа. Сериозен принос за лошата ни оценка са проблемите в Източна Европа, които удрят сериозно по инвестициите на западните банки“, се казва в доклада на популярната рейтингова агенция.
S&P предричат, че в следващите две години банките или ще намаляват рисковите инвестиции, или ще увеличават капитала си.

Ивайло Ачев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *