Европейските борси отвориха рязко надолу

Наред дежурните притеснения около наближаващия 23 октомври, в Европа се притесниха и от поредния удар на рейтинговите агенции. Този път той се стовари върху Словения. Стандарт енд Пуърс понижи от АА на АА- оценката на дългосрочните държавни облигации на страната. Бившата югославска република има „стабилна перспектива“ поради очакването, че „правителството ще стабилизира финансите си и ще изпълни програма за бюджетно консолидиране“.
FTSE 100 INDEX пада с 1.4% до 5 376 пункта.  DAX INDEX се понижава с 1.6% до 5 818 пункта. CAC 40 INDEX губи 1.5% до 3 110 пункта.
Валутната търговия отразява отслабване на еврото към долара до $ 1.3704.08:10 часа
Несигурността връхлита инвеститорите от три страни: те не знаят какво ще се случи с еврозоната, дали магичната дата 23 октомври ще произведе дългоочакваната новина; те не са сигурни какво ще прави САЩ, дали ФЕД ще предприеме по-решителни действия за изливане на още пари; играчите не са наясно какво точно се случва с икономиката на Китай, особено след данните от тази седмица за намален темп на растеж.
Наред с това сега сме в сезона на отчетите, в който дружествата обявяват финансовите си резултати от третото тримесечие. Това е повод за търпеливо изчакване на резултатите, преди по-сериозни излизания на пазара.
В сесията на Wall Street от тази нощ проблесна и елемент на прибиране на печалбите, което затвърди негативния резултат за индексите на финала.
DOW JONES INDUS. AVG се понижи с 0.63% до 11 504 пункта. S&P 500 INDEX спадна с 1.26% до 1 209 пункта.NASDAQ COMPOSITE INDEX изгуби 2.01% до 2 604 пункта.
На Wall Street играчите се вълнуват от предстоящото IPO на сайтът за колективно пазаруване Groupon Inc. Компанията обяви намерение да пусне на публиката по-малък брой акции за записване или под 10% от капитала си. По този начин компанията се надява да набере между $ 500 и $ 700 млн.
Новина, която със сигурност не е останала незабелязана, поднесе и Бразилия, чиято централна банка понижи основния лихвен процент на 11.5%, което е корекция с половин процентен пункт. Това се случва за втори пореден път. Мотивите на банкерите са, че по този начин се подпомага икономиката на страна на фона на рестриктивните политики в глобален мащаб и на второ място се прави необходимото, за да може да бъде контролирана инфлацията в страната.
Сесията в Азия протича в унисон със случилото се отвъд океана. Играчите оказват натиск върху компаниите, опериращи в добивния сектор. Причина за това са ниските цени на суровините. Това личи най-ясно в търговията в Австралия.
NIKKEI 225 пада с 1% до 8 684 пункта. HANG SENG INDEX потъва с 1.96% до 17 949 пункта. CSI 300 INDEX е на червено с 2.47% до 2 519 пункта.
Петролът пада с 61 цента до $ 85.50 за барел лек американски петрол, а сортът брент поевтинява с 64 цента до $ 109.01 за барел. В американската сесия петролът изгуби 2.5% от стойността си до $ 86.11 заради притеснения за бъдещото потребление на суровината.
Във валутната търговия еврото набра скорост към долара от $ 1.3737 на $ 1.3869, като за това му помогнаха перспективите за финализиране на преговорите между лидерите на страните от еврозоната и спекулациите, че вече има договорка за увеличаване на финансовата мощ на Европейския фонд за финансова стабилност на € 1 трлн.
* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *