Европейските борси повлякоха крак на зелено след азиатските

На стоковите пазари цената на петрола се колебае около десетмесечен връх заради надеждите, че глобалната икономика излиза от рецесията. За поскъпването причина са и ръстовете на фондовите пазари, които продължават и през новата седмица, докато доларът отчиташе през миналата седмица поевтиняване към еврото, което автоматично се отразяваше на цената на черното злато.
Преди обед на електронната борса в Ню Йорк лекият американски петрол се търгува за 74,36 долара за барел, а в Лондон нефтът сорт Брент се котира при 73,99 долара за барел.
На валутните пазари в азиатската сесия щатският долар се търгуваше към еврото в тесен рейндж между 1,4360-1,4330, като след влизането на европейските борси EUR/USD се размeня при 1,4296 долара за 1 евро.
Европейските капиталови пазари отвориха с повишения от над 1%, като така продължиха зелената от Азия. За оптимизма на инвеститорите допринасят ръстовете на петрола и на някои метали на стоковите борси, които пък бутат нагоре кризата на добивните компании.
В Германия DAX INDEX добавя 1.09% до 5522 пункта, във Франция САС 40 се повишава с 1.03% до 3653 пункта и във Великобритания FTSE 100 напредва с 1,18 на до 4908 пункта.
Информацията е актуална към 11 ч българско време.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *