Европейските борси продължиха с вчерашния устрем

Молбите за обезщетения за безработица в САЩ, подадени през миналата седмица са нараснали до 402 000. Очакванията бяха за спад до 390 000, спрямо 396 000 през предходния отчетен период.
Стойности на показателя над 400 000 се приемат като критични за американския пазар на труда, тъй като означават свиване на заетостта и ръст на безработицата в страната.
На теория създаването на работни места изисква повече потребителско търсене, което доведе до ръст на икономиката. Но през миналата седмица имаше 3 почивни дни, през които бяха регистрирани рекордни продажби на дребно. Само в петък американците похарчиха 52.4 млрд. долара.
Ето защо новината за увеличение на молбите за обезщетения за безработица има толкова силно негативно отражение върху пазара.
В началото на сесията Dow пада с 0.15%, до 12 028 пункта, технологичният индекс Nasdaq е надолу с 0.06%, до 2 619 пункта, а широкият S&P 500 намалява с 0.11%, до 1 246 пункта.
Еврото поскъпва, което показва наличие на апетит за риск и обръщане на негативния старт. Единната валута се покачва с 0.31%, до 1.3487 долара.
И френският аукцион приключи с ръст на доходността, която инвеститорите поискаха, за да купят от предлаганите им 5-годишни и 30-годишни ДЦК. По 10 и 15-годишните облигации обаче инвеститорите склониха да купят при по-ниска лихва.
Страната с първокласен рейтинг ААА успя да набере € 4.3 млрд. с продажбата на четири типа книжа.
Първият от аукционите на ДЦК, които инвеститорите очакваха, се проведе при ръст на лихвите. На него испанското правителство пласира книжа за общо € 3.75 млрд. Сега вниманието се насочва към Франция, при това с още по-голяма тревога.
Книжата от емисията ДЦК с матуритет 2015 година бяха пласирани при лихва от 5.20%, което е ръст спрямо 3.64%, постигната на предходния аукцион за книжа от същата емисия.  Облигациите с падеж 2016 година бяха продадени при 5.28% лихва. Книжата с матуритет януари 2017 година бяха пласирани при лихва 5.54%, което покачване от 4.78%.
Междувременно президентът на Европейската централна банка Марио Драги заяви, че еврозоната се нуждае от нова фискална консолидация, която да уеднакви бюджетните правила, за да може фундаментално да се стабилизира системата по начин, по който да не се допускат повече на такива кризи.
Друга интригуваща новина от последните минути е свързана с нов връх на овърнайт депозитите в Европейската централна банка. Такъв бе регистриран вчера, след като ФЕД и още пет централни банки сключиха споразумение за сваляне на лихвите по суаповите сделки с валути.
От € 297.112 млрд. оставени на еднодневни депозити в ЕЦБ, в сряда банките са депозирали € 304.42. Това показва, че банките очакват ЕЦБ да свали основната си лихва и се опитват да се възползват максимално от доходността, която могат да получат на този етап.
Все още летвата на рекордите обаче не е достигната. Тя стои на ниво от € 384.3 млрд. , депозирани в овърнайт сметки през юни 2010 година.
Европейските борси не продължиха с устрема си от вчера. Първите стъпки на индексите в Германия и Франция са надолу. Еврото също започна да се охлажда след ралито от последните часове.
FTSE 100 INDEX се покачва с 0.08% до 5 509 пункта. DAX INDEX пада с 0.64% до 6 050 пункта. CAC 40 INDEX губи 0.58% до 3 136 пункта.
Сред вероятните причини за това поведение на инвеститорите са аукционите за държавни ценни книжа на Испания и Франция. Най-вероятно играчите изчакват да видят дали двете страни ще успеят да наберат търсените € 8.25 млрд. днес и при каква лихва ще се случи това.
Неочакваната координирана акция на ФЕД и още 5 централни банки преобърна пазарните настроения на 180 градуса. Всичко (без долара) поскъпна рязко и мигновено, а изгледите са за този оптимизъм да се задържи по-дълго на пазарите.
Това, което всъщност се случи вчера следобед, бе че основните централни банки са се договорили за сваляне на цените, при които обменят валути помежду си в суап сделки. Тарифите ще бъдат същите както при покупка, така и при обратна продажба на валутите, като срокът на споразумението очертава хоризонт чак до края на 2013 година, тоест достатъчно дълъг период от време.
Това автоматично понижава цената на ресурса в банките и технически би трябвало да се пренесе по веригата и при лихвите по кредитите. Основният въпрос обаче е дали наистина тези пари ще стигнат до крайните потребители – бизнеса и домакинствата, или банките просто ще използват възможността да се капитализират по-добре и да стабилизират собствените си баланси.
Дори и да се реализира само втория сценарий, това все пак е добре дошло, имайки предвид огромния натиск, на който е подложена банковата система заради обострянето на дълговата криза в Европа.
Подобна координирана акция банките имаха и през 2008 година след фалита на Лимън Брадърс, но второто посягане към този механизъм изненада много инвеститорите. Въпреки съмненията, че това ще е достатъчно, за да се изчистят проблемите в глобалните финанси, на пазарите настъпи облекчение, а с него дойде и бързането да се купят активи на вчерашните ниски цени.
На Wall Street ралито бе забележително. DJIA се върна над 12 хил. пункта, а финалната равносметка след сесията е 1.7 млрд. изтъргувани ценни книги за общо 5.9 млрд. долара в снощната сесия.
DOW JONES INDUS. AVG скочи с 4.24% до 12 045 пункта.S&P 500 INDEX порасна с 4.33% до 1 246 пункта.NASDAQ COMPOSITE INDEX напредна с 4.17% до 2 620 пункта.
Оптимизмът зарази и Азия, където ефект оказа и новината, че централната банка на Китай отхлабва хватката на банките в страната и им разрешава да поддържат по -ниски резерви. Така от тях ще се изисква да имат 21% резерви, което е сваляне на границата с 50 базисни пункта и неминуемо ще доведе след себе си до по-голямо кредитиране на бизнеса и домакинствата.
NIKKEI 225 расте с 2.13% до 8 614 пункта.  HANG SENG INDEX избухна с 5.85% до 19 041 пункта. CSI 300 INDEX се покачва с 3.70% до 2 614 пункта.
Вижда се, че само в Япония инвеститорите не прибързват с яхването на вълната, макар че благоприятно за тях йената поевтиня спрямо долара и това подкрепи компаниите – износителки.
Доларовият индекс DXY се понижи от 78.345 пункта на 78.273 пункта, което показва поведението на зелените пари спрямо основните й съперници. Към еврото спадът достигна до $ 1.3471, а в момента обменният курс е $ 1.3453, което показва, че обединената валута запазва силната си позиция.
Спрямо японската йена обаче доларът се покачи от 77.53 на 77.67.
Търговията с петрол също бе много интересна вчера. Отскокът на д $ 101 за барел изплаши анализаторите, които посочиха, че толкова скъпа суровина не е добра новина за реалната икономика. В американската сесия търговията с фючърси завърши на $ 100.62 за барел в американската сесия.
Към този час по време на азиатската сесия търговията протича при котировки от $ 100.68 за барел лек американски петрол с доставка през януари и $ 11.35 за барел от сорта брент, като се вижда колко малък стана спреда между двата вида контракти. Това е добра възможност за инвеститорите, които се възползват от разликата в цената на двата вида контракти и печелят от нея.
Така ще бъде интересно дали Европа ще продължи в същия бурен ръст и днес, особено след като снощи DAX INDEX в Германия затвори с незапомнения ръст от 4.98% до 6 088 пункта.
Интересно е и дали Българската фондова борса ще се повлияе от глобалните събития и дали желаещите да се освободят от акции в портфейлите си ще намерят желаещи да купуват, при това по-скъпо от вчера.
* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *