Европейските градове доминират като най-скъпите места за живот в света

Европейските градове са най-скъпите места за живот в света, като Москва, Лондон, Осло, Копенхаген, Женева, Цюрих и Милано са в топ 10 на класацията на консултантската компания Mercer, съобщава EUobserver.com.
Москва остава най-скъпият град в света за втора поредна година, а Токио успя да измести Лондон от втората позиция. Освен японската столица само Хонконг и Сеул са другите градове извън Европа, който влизат в челната десятка.
Като цяло много европейски градове напреднаха в класацията значително спрямо миналата година. Например Варшава се изкачи от 67 до 35 място, Прага скочи от 49 до 29 място, а Истанбул се изстреля от 38 до 23 позиция. Брюксел също напредна с четири места – от 44 до 39.
Според анализаторите на Mercer причината за „напредъка“ на европейските градове е спадът на американския долар и съответно по-силното евро. Основните категории, на базата на които се изготвя изследването, са цените на наемите на жилища, на транспорта, на храните, дрехите, стоките за бита и забавленията.
econ.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *