Европейските индекси възобновиха възходящото си движение

Dow е надолу с 0.05%, Nasdaq се понижава с 0.19%, с толкова пада и S&P 500.
В Лондон FTSE 100 губи 0.37%, до 5 548 пункта, френският CAC 40 е надолу с 0.55%, до 3 162 пункта, а германският DAX се понижава с 0.90%, до 5 974 пункта.
Еврото поевтинява с 0.33%, до 1.3357 долара, а доларовият индекс на Nasdaq е нагоре с 0.17%.
Инвеститорите чакат краткосрочно финансово решение на краткосрочните проблеми в Европа, което да гарантира, че няма да има държавни фалити в еврозоната през следващата половин година.
Но за сега Берлин им предлага само дългосрочни решения, които ще стабилизират валутния съюз, но в перспектива от няколко години напред.
Голямата дата, която пазарите чакат е 9-ти декември. Тогава на среща на върха между всички европейски лидери, не само тези на еврозоната, ще бъдат взети решенията, които трябва да променят бъдещето на ЕС.
Към момента се вижда едно генерално разминаване между пазарните спекулации за резултатите от тази среща и думите на европейските политици. Едните говорят за пари, а другите за фискална дисциплина и наказания за тези, които не я спазват.
Това, което търсят инвеститорите обаче не са дългосрочни мерки, които ще имат ефект в следващите години. Не, те търсят нещо, което да ограничи страховете сега, което да даде краткосрочна стабилност на еврозоната.
Необходим е някакъв механизъм, добре подплатен със средства, които да защити Испания и Италия. Пазарите в дългосрочен план приветстват затягането на бюджетната дисциплина на страните-членки, но никой не би заложил парите си на това.
На инвеститорите им липсва големият спасителен фонд, с осигурено финансиране, които да направи сигурно, че в следващите месеци най-тежко засегнатите от кризата страни няма да излязат от еврозоната и няма да обявят неплатежеспособност, повличайки банковата система след себе си.
Междувременно се засилват спекулациите, че Европейската централна банка ще понижи отново лихвените си нива този четвъртък.
Така еврото е под натиск, пазарите са несигурни, а инвеститорите са предпазливи, защото не знаят дали вместо спасителен план, политиците не им готвят поредното отлагане на решенията.
В средата на сесията апетитът за риск в Европа постепенно започва да намалява. От САЩ не се чакат значими фундаментални новини, освен данните за петролните запаси на американските компании.
От европейските икономики вече дойдоха данните за индустриалното производство през октомври, които показаха изненадващо силен ръст на показателя в Германия с 0.8%, при очаквания за спад, и свиване с 0.7% на индустриалното производство във Великобритания.
На този фон FTSE 100 се покачва с 0.33% , до 5 587 пункта, френският CAC 40 нараства с 0.84%, до 3 206 пункта, а германският индекс на водещите компании DAX е нагоре с 0.50%, до 6 059 пункта.
И докато ръстът на европейските индекси намалява, еврото поевтинява с 0.21%, до 1.3373 долара, а доларовият индекс на Nasdaq е нагоре с 0.17%, до 78.65 пункта.
Показателно за отслабването на апетита за риск е това, че в Лондон фючърсите на петрола сорт Брент поевтиняват с 0.15%, до 110.64 долара за барел с доставка през януари.
Европейските индекси възобновиха възходящото си движение в началото на сесията в сряда, като основната причина за оптимизма са очакванията, че европейските лидери ще излязат в края на седмицата с общ план за преодоляване на дълговата криза в еврозоната.
Френският президент Никола Саркози и германският канцлер Ангела Меркел все още обсъждат подробностите за мерките, които ще бъдат предприети за стабилизиране на валутния съюз.
За сега е ясно, че в еврозоната ще бъдат въведени нови правила по отношение на спазването на критериите за фискални дефицити и държавен дълг, като се предвиждат наказания за държавите, които не се придържат към изискванията на договора от Маастрихт.
Възможно е наказанията и процедурите за контрол и мониторинг да изискват промяна на договора, което ще наложи гласуването на плана за излизане от кризата от отделните страни-членки на валутния съюз.
Въпреки това, възможността, след 2 години на половинчати решения и протакане, които доведоха Европа до ръба на нова рецесия, най-сетне да бъде представен работещ план за решаване на проблемите, води до повишен апетит за риск на пазарите.
В Лондон FTSE 100 покачва с 0.82%, до 5 614.14 пункта, в Париж, индексът на сините чипове CAC 40 е нагоре с 1.70%, до 3 234 пункта, а германският DAX печели 1.42%, до 6 114 пункта.
Сред най-търсените позиции са тези на банките, подкрепени от спекулации, че Европейският съюз се готви да удвои размера на фонда за финансова стабилност, който в момента е 440 млрд. евро и на механизма за финансова стабилност, който ще замести фонда през 2012 г. Акциите на BNP Paribas поскъпват с 3.46%.
Подкрепено от силния апетит за риск еврото поскъпва с 0.28%, до 1.3441 долара, а доларовият индекс на Nasdaq пада с 0.23%, до 78.34.
Фючърсите на петрола сорт Брент поскъпват в Лондон с 0.42%, до 111.27 долара за барел с доставка през януари.
На 8722 пункта, ръст от 1.7% в рамките на деня, завърши японският водещ индекс Nikkei. Пазарните анализатори отдават това добро представяне на един основен фактор – оптимизмът, появил се преди срещата на лидерите на ЕС, от която се очакват конкретни и мащабни мерки за справяне с дълговата криза на Стария континент.
Пазарите се покачиха и като техническа реакция след разпродажбите във вторник, когато инвеститорите бяха стреснати от заканата на рейтинговата агенция S&P да пореже оценките си за 15 европейски икономики. Днес е в сила противоположният аргумент: заплахата на агенцията може да стори добро на Европа и лидерите да са по-решителни.
На този фон се качват и индексите в Хонконг и Шанхай, съответно с 0.94% до 19 121 пункта и с 0.32% до 2333 пункта. Австралийският S&P/ ASX добави 0.72% до 4292 пункта. Снощи и водещият американски индекс DJIA успя да излезе на плюс, след публикации, че Европа подготвя постоянен спасителен фонд, нещо като европейско МВФ.
На валутните пазари в момента едно евро купува 1.3425 долара, което е 0.17% ръст в азиатската търговия. Утре се очаква месечното заседание на ЕЦБ за лихвите и е възможно да видим смели стъпки от новия лидер на централната банка Марио Драги.
Трудно може да се прогнозира как ще се развият нещата, ако настоящата лихва от 1.25% бъде понижена, тъй като от една страна така лихвеното предимство на еврото пред долара, паунда и йената ще се заличи, но от друга страна ще се помогне на икономиката на еврозоната, която е застрашена от рецесия.
Австралийският долар се смъкна заради бягството от риска след предупреждението на S&P, след което с новата оптимистична вълна за състоянието на икономиката на САЩ и по-добрия от очакваното ръст на БВП до 2.5% през третото тримесечие се изкатери до USD 1.0275.
Йената, предмет на масови интервенции на Японската централна банка, е без особена промяна на 77.7225 йени за долар. Вчера японските пари се качиха заради рейтинговата заплаха, но другата традиционна спасителна валута, швейцарският франк, поевтиня.
Потребителските цени в Швейцария са се понижили с 0.5% на годишна база, като дефлационните процеси са пряко следствие от скъпата валута, затова централната банка ще продължи да се намесва на валутните пазари, продавайки франкове. Тази нагласа доведе до цената от 92.45 сентима за 1 щатски долар. Паундът отчита лек ръст до 1.5622 долара.
Важни сигнали от валутния пазар са изказването на член на управителния съвет на ЕЦБ, че централната банка наблюдава недостига на ликвидност в банковия сектор и може да направи повече за осигуряване на допълнителни фондове. Консенсусната прогноза е, че ЕЦБ ще понижи ливата с 0.25 п.п. до 1% – но историята на ЕЦБ познава и по-смели ходове; има аргументи за понижение до 0.75%.
Този месец еврото поевтиня с 1%, според претегления през 10-те основни влаути индекс на Bloomberg. В същото време доларът качи 1.9%, а йената 2.4%. Спекулира се, че Япония е изправена пред риска от понижение на кредитния рейтинг – което ще засили търсенето на долари.
Петролът се задържа до цената си от вчерашния ден, 110.95 долара за барел брент и 101.47 долара за барел WTI. Метричен тон мед струва 7888 долара, 0.28% ръст от сутринта. Аграрните стоки се търгуват като цяло с понижение. Тройунция злато струва 1732 долара.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *