Европейските индекси се придвижиха надолу

Новата борсова седмица на Стария континент започна с понижения, които бяха най-силно изразени при компаниите от финансовия и добивния сектор. Корекцията в края на сесията помогна на минните и енергийните компании да ограничат част от загубите, натрупани в ранните часове на търговията.
Неясните перспективи пред световната икономика отново хвърлиха сянка върху надеждите на инвеститорите за скорошен край на рецесията. Индексите отстъпиха във всички от 17-те борсови пазара в региона, с изключение на Исландия. В резултат на това общоевропейският борсов измерител Dow Jones Stoxx 600 загуби 0,7% от стойността си и приключи сесията при ниво от 209,29 пункта.
Почти всичкииндустриални групи, включени в индекса, се оцветиха в червено, след като пазарната оценка на акциите в Dow Jones Stoxx 600 стана близо 25 пъти по-голяма от техните печалби. Данни на Bloomberg показват, че това е най-високата стойност на коефициента P/E за Dow Jones Stoxx 600 за последните пет години.
На фондовата борса в Лондон FTSE 100 загуби 0,8% до 4405,22 пункта. Най-масирани бяха разпродажбите при добивните, транспортните и финансовите компании, които поскъпнаха най-силно през последните дни. От друга страна повечето фармацевтични и технологични компании успяха да устоят на пониженията.
Книжата на британската банка Lloyds поевтиняха със 7,7% до 61 пенса за акция, което е най-ниското ниво за последните два месеца. Инвеститорите възприеха негативно новината, че банката е успяла да набере 3,5 млрд. паунда чрез продажбата на нови акции, които ще използва, за да погаси своя дълг към правителството.
Най-силно се понижи ирландският индекс ISEQ, след като рейтинговата агенция Standard & Poor’s за втори път през тази година понижи своята оценка за ирландските облигации. Техният кредитен рейтинг вече възлиза на AA, а перспективата за държавния дълг е негативна. След новината ISEQ завърши сесията с понижение от 2,2% до 2866,77 пункта.
Акциите на европейските авиопревозвачи натежаха на индексите в последните часове на търговията, след като Международна асоциация за въздушен транспорт заяви, че очаква загубата на авиокомпаниите да достигне 9 млрд. долара през тази година. Поскъпването на горивата в комбинация с намаляването на оборота на пътниците ще затрудни значително тяхната дейност през тази година.
Акциите на Аir France, която е най-голямата компания от своя бранш в Европа, поевтиняха с 3,4%, а тези на British Airways загубиха 3,7% от пазарната си оценка.
Водещият индекс на Франкфуртската фондова борса DAXсе понижис 1,4% до 5004,72 пункта.Фабричните поръчки в Германия, които са важен показател за състоянието на най-голямата европейска икономика, останаха непроменени през април.
ВШвейцария Swiss Market приключи търговията с минималната загуба от 0,1% до 5391,72 пункта. На фондовата борса в Париж Cac 40 загуби 1,5% до 3289,66 пункта, въпреки новината, чеинвеститорското доверие в еврозоната се намира на най-високото си ниво за последните девет месеца.
За първи пътпрез последните близо две години инвеститорите в еврозоната вярват, че икономическите условия ще започнат да се подобряват през втората половина на годината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *