Европейските и азиатските акции паднаха днес

Европейските и азиатските акции паднаха днес, а американските борси също започват с понижения, като основната причина за това бяха спекулациите за бъдещата парична политика на Централните банки.

На Българска фондова борса се сключиха сделки на стойност малко над половин милион лева. Сред основните индекси BG40 отчете спад от 1.77% до 157.73 пункта, а BGREIT записа покачване от 0.97%.

Днес започна търговията с правата на Централна кооперативна банка, даващи право за закупуване на конвертируеми облигации, като в този сегмент на борсата се натрупа оборот от 73 хил. лева.

На първо място за деня застана Първа инвестиционна банка, която при сключени сделки за близо 70 хил. лева покачи пазарната си капитализация с 1.19% до 2.297 лева за брой. На положителна територия с ръст от 3.19% завърши и Софарма, а Адванс Терафонд и акциите на борсовия оператор останаха без изменение в пазарната си оценка.

С понижения между 2 и 3% сесията приключват ЧЕЗ Разпределение България АД, както и обикновените и привилегированите акции на Химимпорт.

На компенсаторния пазар жилищните записи и земеделските бонове имаха слаби покачвания съответно до 38.4 и 50.7 стотинки за лев номинал, а компенсаторните записи паднаха до цена от 39.6 стотинки за брой.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *