Европейските лидери се събират, за да търсят съгласие по фискалния пакт

В същото време в Белгия ще е в разгара си започналата снощи 24-часова генерална стачка срещу бюджетните ограничения, и властите в страната подготвят алтернативни варианти за безпрепятсвено пристигане на президентите и министър-председателите.
Един от спорните въпроси преди днешния съвет е дали страните извън еврозоната, които са готови да се включат към фискалния пакт, ще получат статут на наблюдатели. Ако не им бъде дадена възможност да участват в планираните срещи на върха на еврозоната и вземането на решение, броят на правителствата, които ще са част от междуправителственото споразумение може да се окаже по-малък от 26-те, които през декември декларираха предварително съгласие.
В дневния ред са и мерки за увеличаване на заетостта, особено сред младите, както и за стимулиране на малкия и средния бизнес, повишаване на конкурентоспособността и общия пазар. По тези въпроси също се предвижда приемане на общ документ, но на следващата среща на високо ниво през март.Има информация, че Франция и Германия се опитват да прокарат именно в него идеята си за данъчна хармонизация в евросъюза.
При днешната среща на върха са възможни и логистични проблеми, заради транспортната блокада в Брюксел. Службата за контрол на въздушния трафик обяви, че няма да стачкува, но няма гаранции, че европейските лидери ще могат да кацнат в Брюксел заради протестите на други летищни служби, които доведоха до нарушение на трафика. Белгийските власти са готови при нужда да мобилизират военни авиодиспечери да пренасочват ВИП самолетите към резервни летища и да превозват пасажерите им до Брюксел с военни хеликоптери и автомобили. Засега няма информация дали синдикатите ще приложат тактиката си от предишни протести- да блокират магистралите по входните точки към столицата.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *