Европейските пазари поеха нагоре

Европейските пазари последваха тона на американските от вчера и азиатските от рано тази сутрин. Инвеститорският оптимизъм за силата на американската икономика зарази и Стария континент. Bloomberg European 500 се повиши с 1,75 на сто, когато повечето европейски пазари отвориха в 10 часа българско време. Немският DAX прибави 1,99 към стойността си и така се котираше на 6 575,71 пункта.

След като инвеститорските притеснения за това, че жилищната криза в САЩ ще повлече след себе си и глобалната икономика бяха понижили значително книжата на Bayer AG, най-големия немски фармацевтичен производител, днес те се повишават с 3,1 на сто и се търгуват за 44,08 евро.

Cadbury Schweppes Plc., също регистрираха ръст днес в Лондон, като книжата на компанията се търгуват на 623,5 пенса, с 3,6 на сто повече от стойността им от предния ден.

Днес очакваме да излязат месечните данни за условията за производство в щата Ню Йорк и информацията за производствените цени в САЩ. Утре излизат данните за промяната на потребителските цени за януари, които са всъщност индикаторът, измерващ инфлацията.

Ценовите индикатори са едни от най-важните за американската икономика и пазарите ще ги следят отблизо. Прогнозите на експерти са да няма особен ръст.

Производственият индикатор, от своя страна, ще покаже дали жилищната криза в САЩ преминава в други сектори и дали има потенциал да засегне цялата икономика.

Българския пазар пък продължи спада си от вчера. SOFIX се котираше на 1 270,97 в края на пазарния ден в София. Това бе с 0,20 на сто по-ниско от котировката вчера. Широкият BG40 загуби 1,15 на сто.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *