Европейските пазари се отварят все повече за българските стоки

За сравнение, през периода януари- април 2012 година, по данни на НСИ, българските производители са изнесли стоки за 7.4 млрд. лв. към партньорите си в Европейския съюз, а през първите четири месеца на 2011 година износът е бил за 7.5 млрд. лв.

Само за месец април на настоящата година, производителите ни са изнесли продукция за 2.2 млрд. лв. Внесена е продукция за 2.6 млрд. лв.

Стоките с надпис „Произведено в България“ пътуват основно за Германия, Италия, Румъния, Гърция и Франция, които гълтат 71% от износа ни за държавите от стария континент.

За Германия, например, износът се увеличава от 1.423 млрд. лв. на 1.1881 млрд. лв. за периода, което е положително изменение с 33.1%.

Значително подобрение местните износители отчитат на пазарите в Люксембург и Малта. От износ за 5.3 млн. лв. през първите четири месеца на миналата година, през тази година за Малта са отпътували стоки за 13.6 млн. лв., което е ръст със 156.6%. От износ за 1.5 млн. лв. на износ за 3 млн. лв. се подобрява резултата за Люксембург.

Ирландия също е пазар, на който местните износители подобряват позиции, като от износ за 7.9 млн. лв. подобрението достига до износ за 12.8 млн. лв. за периода януари- април 2013-та година.

Влошават се резултатите в страни, засегнати по-сериозно от дълговата криза, каквито са Испания, Португалия, Кипър.

За Испания износът е спаднал с 41.1% до 165.3 млн. лв. За Португалия влошаването е с 12.7% до износ за 100.1 млн. лв. За Кипър са експедирани стоки за 42.7 млн. лв., което е свиване на бизнеса с 19.6%.

Белгия също купува по-малко български стоки. От износ за 431.6 млн. лв. за първите четири месеца на миналата година, през тази за сърцето на Европа са изнесени стоки за 304.8 млн. лв., което е спад с 29.4%.

През първите четири месеца на годината България е внесла стоки 9.5 млрд. лв. от страни в Европейския съюз, като така външнотърговското салдо е отрицателно и възлиза на 1.201 млрд. лв.

Най-голям ръст е отчетен при вноса на необработени (сурови) материали, а най-голямо намаление има при вноса на машини, оборудване и превозни средства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *