Европейските потребители с резерви към новите енергоспестяващи крушки

Водещи европейски организации за защита на потребителите изразиха неодобрението си за планираното пълно преминаване към енергоспестяващи крушки, което ще се започне постепенно от следващата седмица, съобщи EUobserver.
От 1 септември 100-ватовите крушки с нажежаеми жички ще бъдат забранени за продажба в страните от ЕС, като това е първият етап на планираното преминаване изцяло към енергоспестяващи крушки, което се очаква да отнеме няколко години.
Най-широко използваните крушки – тези от 40 и 25 вата, ще бъдат забранени за употреба през 2012, а целият процес се планира да приключи до 2016 г.
Решението за това беше взето от лидерите на ЕС през март 2007 г. По оценки на Европейската комисия след приключването на подмяната на традиционните крушки годишно ще се спестяват около 40 тераватчаса електроенергия.
От организациите за защита на потребителите приветстваха финансовите и екологичните предимства на решението, но в същото време се опасяват от спънки като например липса на подходящи продукти за хора със здравословни проблеми.
„Призоваваме Европейската комисия да вземе незабавни мерки за осигуряване на възможност хората, които разчитат на крушки с нажежаеми жички, да могат да ги купуват, докато не им бъде предложена подходяща алтернатива“, се посочва в изявление на базираната в Брюксел организация за защита на правата на потребителите BEUC.
Освен това от групата подчертават опасенията си от рискове за здравето от високото съдържание на живак в новите крушки. Те призовават комисията да намали границите за съдържание на живак и да представи по-добра система за рециклиране.
Скорошно проучване на мнението на потребителите в Австрия показа, че 64 на сто от запитаните смятат новите правила на ЕС за премахване на традиционните крушки за безсмислени.
Над половината от интервюираните австрийци (60,4%) са заявили, че са слабо информирани относно енергоспестяващите крушки, а 43 на сто са казали, че на новите крушки им липсва разнообразие по отношение на дизайна и размерите.
53,6 на сто пък се опасяват за здравето си, в случай че такава крушка бъде счупена, заради съдържанието на живак.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *