Европейските фондови пазари се задържат на 7-годишни максимуми

Европейските фондови пазари се задържат близо до 7,5-годишни максимуми за сметка на акциите на Volkswagen, нараснали след данните за продажбите на автомобили в Европа.

Общият европейски индекс FTSEurofirst 300 се понижи с 0,11 процента, а индексът на „сините чипове“ Euro STOXX 50 – с 0,15 процента. Немският индекс DAX спадна с 0,58 процента, британският FTSE 100 се покачи с 0,42 процента, а френският CAC-40 загуби 0,11 процента, съобщава Reuters.

Акциите на Volkswagen поскъпнаха с 0,7 процента, защото автомобилните продажби в ЕС през февруари са се покачил със 7 на сто. При това интересът на потребителите се е преместил от най-евтините марки към средния ценови сегмент, към който принадлежи и колите Volkswagen.

От началото на годината FTSEurofirst 300 се покачи с 16,5 процента за сметка на програмата за „количествени улеснения“ на ЕЦБ. Търсенето на акции остава високо. И при спада на доходността на германските облигации, например, парите трябва някъде да влагат, отбелязват брокери.

Акциите на британската търговска верига Sainsbury's прибавиха към стойността си 1,3 процента, доколкото продажбите й през четвъртото тримесечие не се понижиха толкова силно, колкото очакваха анализаторите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *