Европейските фондови пазари се задържат на 5 годишен максимум

Европейските фондови пазари се задържат близко до 5 годишен максимум за сметка на добрите финансови отчети на компаниите и в очакване на голяма порция икономически данни за САЩ

По обед общоевропейският индекс FTSEurofirst 300 нарасна с 0,10 процента, а индексът на „сините чипове“ Euro STOXX 50 се понижи с 0,19 процента. Германският индекс DAX загуби 0,11 процента, британският FTSE 100 прибави към стойността си 0,19 процента, а френският CAC-40 се понижи с 0,26 процента, съобщава Reuters.

Акциите на Philips поскъпнаха с 6,4 процента след съобщението то компанията за почти трикратния ръст на чистата печалба за третото тримесечие. Книжата на германската софтуерна компания SAP нараснаха с 4,8 процента благодарение запазената годишна прогноза, независимо от рисковете, свързани с валутните курсове. Акциите на компанията за бои и химикали AkzoNobel прибавиха 7,3 процента за сметка на неочаквано високите тримесечни приходи.

„Продавачите продължават да са песимистично настроени по отношение на европейските акции. Но ние считаме, че този песимизъм е излишен, защото прогнозите сочат за ускоряване на икономическия растеж в еврозоната“, отбелязва стратегът по фондовите пазари на Saxo Bank, Питър Гарнри.

„Очакваме, както и преди, рали в края на годината. Ако не се случи неочаквано влошаване на макроикономическите показатели, не виждаме риска з а значителен спад на акциите“, посочва още Гарнри.

Засега само 10 процента от европейските компании са отчели третото тримесечие. Но техните резултати са повече от добри – печалбите им надхвърлят средно с 3,3 на сто прогнозите, сочат данните на Thomson Reuters StarMine.

Фондовите пазари се надяват, че Федералният резерв на САЩ ще отложи съкращаването на стимулиращите си парични програми, с оглед отрицателното влияние върху икономиката на фискалната криза в страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *