Европейският бизнес ни даде рамо за ЕС

Европейският бизнес подкрепя присъединяването на България и Румъния към ЕС през 2007 г.

Съюзът на индустриалните и работодателски конфедерации в Европа – UNICE, чийто единствен член в България е Българската стопанска камара (БСК), е изпратил до комисаря по разширяването на ЕС Оли Рен два доклада, представящи становището на европейския бизнес по отношение присъединяването на България и Румъния. Документите ще бъдат взети предвид при подготовката на годишните доклади за напредъка на България и Румъния, които предстои да бъдат публикувани на 25 октомври т.г. – съобщиха от Българска стопанска камара, предаде „Фокус“.

Докладите са подготвени на база проведен междуотраслов преглед в областта на промишлеността, търговията и услугите сред фирми, които работят във или с двете балкански страни. Европейският бизнес признава напредъка, постигнат от България и Румъния в подготовката им за присъединяване към ЕС, както и усилията, които трябва неотклонно да бъдат следвани за гарантиране на тяхното присъединяване на 1 януари 2007 г.

Успоредно с това UNICE посочва областите, на които всяка една от страните трябва да отдели по-специално внимание.

В доклада за България се посочва, че готовността за присъединяване на страната към ЕС е в съответствие с виждането на европейския бизнес за това. Заключенията се основават на обща преценка на страната, както и на специфични препоръки от страна на фирмите към България.

Европейският бизнес препоръчва България да бъде приета в ЕС през 2007 г. при условие, че всички реформи са осъществени.

В заключение се казва, че според европейския бизнес все още са необходими много решителни действия от страна на България с цел постигане изпълнението на всички задължения към ЕС, транспониране и внедряване на цялостния acquis – по-специално законодателството, касаещо вътрешния пазар, което трябва да бъде факт към момента на присъединяването.

При условие, че България продължи своята последователна политика и целеви ориентиран подход, при сегашната оценка за състоянието на страната присъединяването й към ЕС следва да стане през 2007 г. В този контекст европейската бизнес общност ще продължи да наблюдава стриктно българската административна, нормативна и търговска среда, така че всякакви неизпълнения на изискванията или изкривявания на конкуренцията да бъдат премахнати незабавно и ефективно преди присъединяването към ЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *