Европейският бизнес страда от късогледство

Едва15% от европейските компании планират работната си сила за повече от 3 години напред, става ясно отпубликуван днес съвместен докладна глобалната фирма по управленско консултиране BCG и Европейската асоциация за управление на хора (EAPM).
Споредпроучването преобладаващатачаст от компаниите не предполагат, че предстои скорода се сблъскат с недостиг по отношение на умения, кактои намаляване размера на работната сила, поради „двойния удар“ от намаляване на раждаемостта и увеличаващият се брой на „baby boomers“ навлизащи в пенсионна възраст.
В доклада се отбелязва също, че 47% от европейските компании не планират нуждите от работна ръка за повече от година напред. Компаниите, които са били принудени да съкратят разходите си и да намалят броя на служителите по време на рецесията, ще бъдат затруднени да намерят подходящите хора когато тренда се обърне.
Това налага необходимосттакомпаниите да предвидят дългосрочното влияние от техните действия, дори още повече по време на криза.
След 10 години най-оскъдният ресурс за компанията ще бъдат хората, казва Рейнър Страк, съавтор на доклада и старши партньор в офиса на BCG в Дюселдорф.
Компаниите трябва да разберат как работната им сила ще се развива, кои категории ще движат бизнеса и как ще се развива търсенето. В съществуващата сега несигурност, отделите по човешки ресурси трябва да анализират различни сценарии дали и как да се откриват, наемат, задържат, аутсорсват или освобождават служители.
Въпреки кризата, „Управление на таланти“ остава най-важната тема за 2009 година, така както беше през 2007, когато беше проведено предишното проучване.
Тази тема е жизнено важна за компаниите днес и за в бъдеще, и те го знаят. Други теми като „Управление на баланса на работа – личен живот“ и „Управление на корпоративната социална отговорност“ се разглеждат като лукс тези дни,обяснява Рудолф Търнър, президент на ЕАРМ.
От 21 теми: „Усъвършенстване развитието на лидерството“ и „Повишаване ангажираността на служителите“ са се изкачили по важност в класацията в сравнение с 2007 година. В настоящата икономическа среда лидерите трябва да покажат, че те направляват в бурни времена и поддържат ангажираността на служителите.
Докладът „Creating People Advantage: How to Tackle the Major HR Challenges During the Crisis and Beyond“ анализира резултатите от най-изчерпателното проучване в УЧР областта на управлението на човешките ресурси (УЧР), провеждано до сега в Европа. Проучването запитва висши мениджъри относно бъдещата значимост на 21 теми в областта на управление на човешките ресурси.

През март BCG и EAPM публикуваха Бяла книга „Creating People Advantage in Times of Crisis: How to Address HR Challenges in the Recession“, в която са обобщени резултатите от проучването, доколкото те са свързани с кризата.
Резултатите показват, че една трета от европейските компании планират да освободят служители на пълно работно време. Бялата книга насърчава компаниите да следват план от 12 точки в областта на човешките ресурси, за да се справят с рецесията и да осигурят своите дългосрочни перспективи.
Пълният доклад, развит по темата, предлага подход, стратегическо планиране на работната сила, който позволява на компаниите да се подготвят за бъдещето.
Компаниите трябва да преценят как различни стратегически сценарии ще повлияят на търсенето на специфични категории професии и трябва да определят дали има адекватно предлагане на служители както вътре в компанията, така и на пазара на труда.
Стратегическото планиране на работната сила обаче изисква фундаментални промени в УЧР практиките. Жан-Мишел Кайе, съавтор на доклада и партньор в офиса на BCG в Париж казва, че освен ангажирането със стратегическо планиране на работната сила, компаниите трябва да създадат здрава връзка на цялостната им корпоративна стратегия с техните УЧР практики и да разчитат на резултатите, които очертават и доказват представянето на хора и процеси в областта на човешките ресурси.
Не много висши мениджъри извън сферата на човешките ресурси вярват, че отделите по човешки ресурси действат като бизнес партньор. Едно от „лекарствата“ би било ротирането на мениджъри във и извън отдела „Човешки ресурси“, но в половината от тези отдели само 3 от 10 служители имат опит в бизнес процесите.
Докладът съдържа повече от 20 разработки и примери за добри практики в компании, които гледат отвъд кризата, за да постигнат дългосрочен успех.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *