Европейският пазар на автомобили продължава възстановяването си

Европейският автомобилен пазар отново започва да расте значително. След като през август бяха отчетени слаби сделки, броят на новите регистрации през септември се увеличава в рамките на ЕС, Исландия, Норвегия и Швейцария с повече от 6 на сто на годишна база до близо 1,27 милиона превозни средства.

Ръстът, който е най-силен от март насам, помогна за нарастване на продажбите през първите девет месеца на годината с 5,8 на сто до 9,91 млн. коли, пояснява статистиката на базираната в Брюксел браншова асоциация European Automobile Manufacturers’ Association (ACEA). През август новите регистрации се повишиха скромно с 1,8% на годишна база.

Новите данни показват, че продажбите в Европа се възстановяват за 13-и пореден месец след шест поредни години на спад. Това е най-дългата серия от растеж от 1990 г., когато ACEA започва да прави статистиката, пояснява Bloomberg.

В регионално отношение пазарите отново се представят по много различен начин. На най-големия пазар – Обединеното кралство, новите продажби скачат с 5,6 на сто, докато растежът в Германия, вторият по големина пазар, е малко по-слаб (5,2%, възстановявайки се от спада през август). Много от страните, които досега изпитваха последиците от кризата в Източна и Южна Европа, като Гърция или Португалия, успяха отново да отчетат двуцифрени темпове на растеж. В Испания, където правителството предлага стимули за бракуване на стари автомобили, ръстът е от 26,2 на сто.

В България през септември са били регистрирани 1567 новиколи, което е растеж от 0,6 процента на годишна основа. Запървите девет месеца на годината регистрациите са 15 150 илирастеж от 9 процента на годишна основа, се посочва на статистиката наACEA.

Почти всички автомобилостроители от Европа и САЩ отчитат силни продажби, с изключение на BMW Group, която отчита спад от 1% в регистрациите, и General Motors, която през последния месец е продала в Европа с 5,9% по-малко коли. Сред печелившите концерни са Volkswagen с ръст от 6,7% за деветия месец на годината, докато Renault увеличава продажбите си с 11%, като по този начин е най-бързорастящият европейски производител за септември. Продажбите на базирания във Франция концерн са насърчени от повечето регистрации на спортния Duster на дъщерната му компания Dacia.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *